Élet-Stílus

Elrabolta saját unokáját, majd 24,5 millió forintnyi váltságdíjat követelt érte a kétségbeesett sanghaji szerencsejátékos

John Rensten / Getty Images (illusztráció)
John Rensten / Getty Images (illusztráció)
A 65 éves nagyapa szerint emberrablás helyett egyszerű családi vitaként kellene kezelnie az ügyet a hatóságoknak.

Börtönbüntetésre ítéltek egy férfit Kínában, aki elrabolta saját unokáját, hogy a váltságdíjból származó pénzből fenntarthassa szerencsejáték-függőségét – írja a Shanghai Law and Rule Journal beszámolója alapján a Business Insider.

Bár a kínai jogi portál híréből az nem derül ki, hogy az eset pontosan mikor történt, a cikk szerint a vezetékneve alapján egyszerűen csak Jüan néven emlegetett 65 éves nagyapa már el is kezdte letölteni a börtönbüntetését.

A férfi egy napon elment a négyéves unokájáért az óvodába, majd enni és vásárolni is elvitte a kislányt anélkül, hogy a gyerek édesanyja – azaz az elkövető lánya – tudott volna a dologról.

Az elrabolt gyerek édesanyja először akkor döbbenhetett le az emberrablás délutánján, amikor az óvodába érve közölték vele, hogy a kislányát már elvitte valaki, másodjára pedig akkor, amikor az édesapja egy üzenetben közölte vele, hogy nála van a gyerek, és csak busás váltságdíj ellenében hajlandó visszaadni.

Vegyél ki 500 ezer jüant három napon belül, vagy soha többé nem látod a drága lányodat!

– írta saját lányának a 24,5 millió forintnak megfelelő pénzt követelő sanghaji nagyapa, akinek arra kellett volna ez a hatalmas összeg, hogy továbbra is hódolni tudjon kedvenc szenvedélyének, a szerencsejátéknak.

Az üzenetet olvasva Jüan lánya ezután fel is hívta a hazárdjátékot családi szintre emelő édesapját, azonban nem sikerült jobb belátásra térítenie, így értesítette a hatóságokat. A feljelentést követően a rendőrség még aznap letartóztatta az emberrablással és zsarolással vádolt férfit, a szerencsejátékfüggő nagyapa pedig azóta is az egyik sanghaji börtön vendégszeretetét élvezi.

Jüan a tárgyalásán azon az alapon tiltakozott a vádak ellen, hogy szerinte nem emberrablásként kellene tekinteni az ügyére, hanem egyszerű családi vitaként. A kínai bíróságok egyes családon belüli bűncselekményeket – köztük a családon belüli erőszakot – családi ügynek minősíthetnek.

A jogi portál a bűncselekmény elkövetésének ideje mellett azt sem részletezte, hogy Jüannak mennyi időre kell börtönbe vonulnia, illetve azt sem, hogy mikor kezdődött a férfi börtönbüntetése.

Jüan egyébként a beszámoló szerint azért volt kétségbeesve, mert súlyos szerencsejáték-adósságot halmozott fel, és gyomorrákot diagnosztizáltak nála. Ráadásul időközben a felesége is elvált tőle, és a szerencsejáték-függősége miatt már a saját vállalkozását is elhanyagolta.

A rendőrségi dokumentumokra hivatkozó jogi szaklap szerint Jüan ártatlannak vallotta magát, ezért a rácsok mögé kerülve rögtön éhségsztrájkba is kezdett – amivel addig nem is volt hajlandó felhagyni, amíg a lánya és a volt felesége fel nem vették vele a kapcsolatot a börtönben.

Hová forduljon, ha baj van?

  • Hívja az ELTE Szerencsejátékos Segélyvonalát: 06-1-411-6778
  • Telefonáljon és a Dr. Info ügyfélszolgálata útbaigazítja Önt: 06-40-374-636
  • Kérdezze e-mailben a témában jártas addiktológust, Demetrovics Zsoltot: segitaszakember@eski.hu
  • Keresse a Névtelen Szerencsejátékosok közösségét: 06-20-462-83-04
  • Tájékozódjon a maradjonjatek.hu-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik