Élet-Stílus

A hévízi víz meleg és hideg vize különböző korú

Fotó / Hotel Európa Fit****superior
Fotó / Hotel Európa Fit****superior
Hévízzel kapcsolatban több legenda is él, a legelsők – legalábbis történetre – az ókori Rómáig vezetnek vissza.

Az egyik leghíresebb Flavius Theodosiusról szól. A legenda szerint beteges és gyenge gyerek volt, a dajkája ezért Szűz Máriához könyörgött, hogy segítsen. A szűz ezt meg is hallgatta, forrást fakasztott, amiben minden nap meg kellett füröszteni a gyermeket. Theodosiust a meleg víz és a gőzölgő iszap gyógyította, olyannyira, hogy felnőtt korára a Római Birodalom császárává vált, aki államvallássá tette a kereszténységet.

A történet szép, a valóságban azonban a tó jóval régebbi. Theodosius a 4. században élt, a tó viszont 20-22 ezer éve keletkezhetett, mikor a Balaton és a környező bazalthegyek. A víz kora is jóval meghaladja a birodalom idejét.

A 38 méter mélyen elterülő forrásbarlang 1970-es évekbeli felfedezésekor a mintákból arra jutottak, a hideg víz 8-, a meleg víz 12 ezer éves lehet.

A felszínen télen 23, nyáron 36 fokos víz valóban gyógyító hatású, ahogy azt talán az egyébként fiatalkorában tényleg a térségben tartózkodó későbbi császár is megtapasztalhatta.

Ahogy a télen látható gőzölgő iszapnak, vagyis a párasapkának is meg van az előnye, hiszen pollen és allergénszegény levegőt eredményez, ezen kívül a víz kihűlését is akadályozza, akárcsak a vízililiomok és a tavat körülölelő Véderdő. Ráadásul számos hasznos anyag van a párában, ami a légzésen keresztül gyorsan fel is szívódik.

A legtöbben azonban természetszerűleg nem a pára, hanem a víz miatt érkeznek a városba. A hévízi víz kénben, magnéziumban, kalciumban, káliumban, szilíciumban, rádiumban, és más ásványi anyagokban gazdag gyógyvíz. Ha nyugton ülünk, lebegünk a vízben azt is könnyű észrevenni, hogy természetes szén-dioxidban (azaz szénsavban) gazdag, hiszen pillanatok alatt ellepik testünket a buborékok. Tulajdonságai révén elsősorban ízületi és ahhoz kapcsolódó megbetegedésekre, illetve, stresszre, túlterhelésre, reumára, csontritkulásra, mozgásszervi gyulladásos, valamint krónikus nőgyógyászati betegségekre is megoldást nyújthat.

Fotó / Hotel Európa Fit****superior

Sokan azt gondolhatják, mást nem is lehet, mint ülni – vagy a tóban – lebegni, főleg a kénes illata miatt, de ez nem így van, ivókúra formájában gyomorpanaszok, epeproblémák enyhítését segíti elő. A vizet nem érdemes hazavinni egy hévízi pihenés után, ugyanis pár nap alatt lebomlik benne a radongáz, épp ezért nem is palackozzák.

Az ivókúra egyébként a Hévízi Tradicionális Kúra egyik kiegészítő kezelése, amelynek három alappillére a fürdőzés, az iszappakolás, és a súlyfürdő. A súlyfürdőt dr. Moll Károly reumatológus fedezte fel, amelynek lényege, hogy hogy az ember a vízben felfüggesztve lóg, így kíméletesen nyújtja a gerincoszlopát. Lánya, dr. Moll Veronika a  Hotel Európa Fit****superior reumatológus főorvosa.

Fotó / Hotel Európa Fit****superior Dr. Moll Veronika rendelés közben

Iszappakolás

Régen a tó a hévízi kifolyón rengeteg tőzeges iszapot lökött ki, amelyet az ülepítés és őrlés után felhasználtak. Rengeteg volt belőle, de a fürdő 1986-os leégése a tó tőzegállományát is tönkretette. Azóta iszapgyárban állítják elő a kezeléshez szükséges anyagot: a környező vidéken bányászott tőzeget összekeverik a hévízi vízzel, pár napig hagyják a vízben állni, hogy megszívja magát a jótékony anyagokkal, majd őrlik és csírátlanítják. Kész is a híres hévízi iszap.

Fotó / Hotel Európa Fit****superior

A 2015 óta hungarikumként bejegyzett Hévízi Tradicionális Kúra három hetes, de akár már egy hosszú hétvége alatt is segítséget nyújthat. Azoknak a szolgáltatóknak, akik alkalmazni szeretnék a kúrát, szigorú előírásoknak kell megfelelniük. Éppen ezért csak néhány szálloda szolgáltatásai között találhatjuk meg a kúra összes elemét. Ilyen hotel a hévízi Európafit is. A szálloda gyógyászati részlegének főorvosa dr. Moll Veronika reumatológus, a híres dr. Moll Károlynak – a súlyfürdő feltalálójának – lánya, így a minőség és szakértelem garantált.

Szponzorált tartalom

A súlyfürdőt Dr. Moll Veronika orvos igazgatónőnk édesapja találta fel. Dr. Moll Károly maga is derékfájós volt, és a tóba járt fürdeni. Mivel a víz mély, ezért a függőleges fürdőzés adott volt. Így jött az ötlet, hogy ezt meg lehetne toldani súlyokkal is, és ideálisabb a lehetőség medencében. Idestova 65 éve működik az ötlet hatékonyan, gerincbetegségek, gerincsérv esetén és megelőző állapotokban. Próbálja ki a kezelést vadonatúj panorámás súlyfürdőnkben, foglaljon hozzá ajánlatot okos árakon, akár 15% kedvezménnyel!

 

Fotó / Hotel Európa Fit****superior

A cikk Hotel Európa Fit****superior támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik