Élet-Stílus

Öt hely, amit mindenki látni akar, ha Horvátországban nyaral

Fotó / CNTB / Vjeko Begovic
Fotó / CNTB / Vjeko Begovic
A legnépszerűbb turistacélpontok felérnek egy időutazással.

A külföldi nyaralást tervező magyarok jó részének elsőként Horvátország jut eszébe, ha egyedül, vagy családtagjaival közösen szeretne pihenni – nem véletlenül, hiszen a magyar határtól sokszor mindössze néhány órás autóútra olyan helyeket találhatunk, amik évszázadokkal repítenek vissza minket az időben, vagy épp a gyönyörű természetben segítenek kiheverni a dolgos hétköznapokkal járó fáradtságot.

De mi az az öt hely, amit a turisták szerint Horvátországban a legtöbben meg akarnak látogatni? Ezeket gyűjtöttük most listába.

Az aranypáncélos lovag városa

Fotó / Szallas.hu

A címerében egy templomos lovagot rejtő, háromezer éve folyamatosan lakott Zadar – magyarul Zára – fennállása során legalább egy tucat nép kezében volt. 1105-ben végül magyar uralom alá került, a következő évszázadokban pedig a Magyar Királyság (majd a Habsburg Birodalom), illetve Velence felváltva birtokolta. A rövid időre a francia seregek által is elfoglalt dalmát város története, arca, illetve kultúrája épp a számos irányból érkező hatások, valamint a fontos kikötőváros szerepe miatt egyedi, egyszerre láthatjuk tehát az óvárosban a IX. századi gyökerű Szent Donát-templomot, a Ghirardini-palota megmaradt XIII. századi szárnyát, a velencei városőrség központját, valamint a Szent Anasztázia-katedrálist, melyek nem csak az építészet, de a csodás középkori épületek iránti érdeklődők szívét is rabul ejtik.

A kis szigetből kinőtt, a törökök által hiába ostromolt, autóval, repülővel, illetve vonattal egyaránt elérhető városban a modern tengeri orgonára, illetve a nappal begyűjtött napenergiát éjjel fényjátékként visszaadó Nap köszöntésére is érdemes időt szánni, valamint a finom ételeket adó belvárosi éttermek teraszán elfogyasztani a Balaton árszínvonalánál semmivel sem drágább, de sokszor jóval ízletesebb ebédjeit.

Kutyával is jó döntés

Fotó / Szallas.hu

A tengerparti üdülés sokak számára egyet jelent Crikvenicával, hiszen Magyarországhoz ez fekszik legközelebb. Ez persze távolról sem jelenti a domboldalba épült, autópályákon át gyorsan elérhető város egyetlen előnyét, hiszen a kavicsos (egy esetben kutyákat is örömmel látó!), vagy épp egy feltöltésnek köszönhetően homokossá tett strandokon való pihenés, vagy fürdőzés szüneteiben a belváros helyenként magyar nyelvű étlappal is rendelkező éttermei közt is megkereshetjük a kedvencünket, este pedig a szórakozóhelyek is tárt karokkal várnak majd.

Ha augusztusban érkezünk, akkor az időjárás biztosan kegyes lesz hozzánk, a 25-26 fokos tengervíznél kellemesebbet pedig nehéz elképzelni. A város és a strandok felfedezése után érdemes átkirándulni a közeli Krk szigetére, illetve Vrbnikbe, ahová rendszeresen indulnak különböző méretű kirándulóhajók, vagy akár autóval is áthajthatunk.

Nappal a strandok, éjjel a bárok várnak

Fotó / Szallas.hu Makarska a távolból

A kristálytiszta, hosszan elnyúló partszakaszával, illetve a környéken lévő kisebb-nagyobb strandjaival csábító Makarskán a pihenésé a főszerep, a sokszor méretes szállodaépületeket azonban este is érdemes elhagyni, itt ugyanis nincs csendrendelet, így a klubokban és bárokban sokszor egész éjjel szól a zene, a táncnak pedig csak a hirtelen érkező fáradtság vethet véget.

A szép óvárosra éhes turistáknak nem ez a város lesz a kedvence – hiszen az a törökök, illetve a velenceiek közt dúlt háborúban jórészt megsemmisült –, a túrázóknak azonban a magyar fővárostól nyolc órányira lévő Makarska igazi csodákat tartogat: nem érdemes kihagyni például a város mögött magasodó hegyeket, amikről nem csak a naplementében, de a nappal elhaladó hajók, illetve a szigetvilág látványában is gyönyörködhetünk.

A híres juhsajt otthona

Fotó / CNTB / Aleksandar Gospic

A már említett Zára közelébe fekvő Pag neve első hallásra talán kevesek számára hangzik ismerősen, pedig ezt a holdbéli táj jellemezte kőzetdarabot számos turista keresi fel, erre pedig nyomós okuk is van, hiszen az ország ötödik legnagyobb szigetét olaj- és fügefák borítják, gyógynövényeinek köszönhetően pedig itt készül az ország egyik legérdekesebb sajtja, a több tízezer pagi juh tejéből készített Paški sir.

A csipkéjéről is híres helyen persze fürdőhelyek egész sora várja az érkezőket, akik a hegyi kerékpárutakat is örömmel igénybe veszik, hiszen bicikliket sokszor egészen barátságos összegért lehet bérelni.

A halászfaluból lett fürdőhely

Fotó / CNTB / Danijel Bartolić – Arena hospitality group

A kisgyerekes családok számára is ideális, lassan mélyülő tengerparttal rendelkező Medulin annak köszönheti a vonzerejét, hogy Isztriában csak itt találunk valódi homokos partszakaszt, bár a strandcipőt a vízbe lépve itt sem lehet igazán megúszni, köszönhetően a helyenként kavicsos medernek.

Az alig kétezerötszáz fős településnek nincsenek valódi látnivalói, így nem lehet egész napon át bolyongani a romantikus utcák közt, érdemes azonban elgondolkodni azon, hogy egy-egy napra meglátogatjuk a közeli Kamenjak-félszigetet, illetve Kamenjak-fokot a mindössze tíz kilométerre fekvő Pulát, vagy épp az aprócska Ceja szigetét, ahol jóval kevesebb ember közt engedhetjük el magunkat a parton fekve.

Tele élettel

Kristálytiszta tenger, pezsgő óvárosok, sokszínű természet, álomszép szállások. Fedezd fel Horvátországot a Szallas.hu és a Horvát Idegenforgalmi Közösség segítségével!

 

A cikk a szallas.hu támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik