Élet-Stílus

Himnusz-átdolgozást készített Kiss Tibi és zenekara

Úgy vélik, ezt a verziót nemcsak ünnepnapokon lehet majd hallgatni, hanem akár munkába menet is.

A Magyar Költészet Napján debütált a YouTube-on az Aranyakkord Himnusz-átdolgozása. A Kiss Tibi, Vastag Gábor és Gábor Andor alkotta zenekar tagjai 2019-ben döntöttek úgy, hogy elkészítik a sajátos hangvételű, az eredetinél gyorsabb tempójú parafázist, miután egy amerikai koncertjük előtt egy idős rajongójuk azt kérdezte tőlük, nem adnák-e elő a Hazám, hazámat. Utóbbit próba nélkül nem merték bevállalni, de a téma kapcsán felmerült, hogy színpadra kellene vinniük valami igazán „hazait“.

Egyszer csak leültem egy bárszékre a gitárommal a régi próbatermünkben, elkezdtem játszani, és szinte azonnal kigurult a dal. Ráénekeltem a Himnusz szövegét, ami szintén magától értetődőnek tűnt, és ott helyben elhatároztuk, hogy ezt visszük el magunkkal Amerikába

mesélte a Szeretlek Magyarország hírportálnak Kiss Tibi.

A Himnusz után szabadon névre keresztelt dalba az eredeti mű első versszaka mellett a negyedik első felét, illetve az ötödik második felét emelték át, a frontember szerint ugyanis ezek a szövegrészek illenek egy popdal keretei közé.

A számot a 2019-es amerikai turnéjuk őszi állomásain kezdték el először játszani, óriási sikert arattak. Év végén egy közös karácsonyi bulin rögzítettek is belőle egy verziót, de ez a fiókban maradt. Idén, a Himnusz 200 éves évfordulójának alkalmából jelent meg végleges formájában – gospelkórussal, – melynek végén Kiss Tibi édesapja, Kiss Kálmán is elszavalt egy epilógust, amit ő maga írt a dalhoz.

A zenészek sokat vitatkoztak arról, bevállalják-e a dalt, végül viszont arra jutottak, hogy az igazi problémát az ország óriási megosztottsága jelenti ebben a kérdésben.

Nagyon érdekes, hogy a születésekor ez egy színtiszta, egyszerű, spontán örömből kigurult dalocska volt, és csak utána kezdtünk el mi is azon gondolkodni az enyhén megbetegített felnőtt agyunkkal, lehet-e ilyet egyáltalán… Ebből is látszik, hogy mindenbe beleivódott manapság a politika, és utólag annak is elveszi az ártatlanságát, ami egyáltalán nem lenne erre hivatott

– mondta a portálnak a frontember.

Vastag Gábor hozzátette: szerinte a zenekaruk verziója egy olyan feldolgozása a Himnusznak, amit ünnepnapokon kívül is rendszeresen lehet hallgatni, ellentétben az eredeti művel, amire ez nem kifejezetten jellemző.

Ha belegondolunk, az eredeti Himnusszal ezt gyakorlatilag soha nem tesszük meg, pedig megérdemelné. A mi verziónk erre talán alkalmasabb: akár egy sima hétköznapon, mondjuk munkába menet is ugyanannyira érvényes

– magyarázta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik