Élet-Stílus

Kamuweboldalon próbált bérgyilkosnak állni egy nemzeti gárdista

Sargon Adam / EyeEm / Getty Images
Sargon Adam / EyeEm / Getty Images
Bérgyilkosként akart egy kis pluszpénzhez jutni egy fiatal amerikai férfi. Karrierjét úgy próbálta beindítani, hogy elküldte a jelentkezését egy bérgyilkosközvetítő paródia-weboldalra.

Egy fedett ügynök segítségével tartóztatta le az FBI szerdán, Tennessee-ben Josiah Ernesto Garciát, a Nemzeti Gárda légierőhöz tartozó szárnyának (Air National Guard) huszonegy éves tagját – írja a CBS.

Garcia februárban döntött úgy, hogy bérgyilkoskarrierbe kezd. Pályafutását a „Rent-a-hitman” (fogadj bérgyilkost) című weblapon próbálta beindítani. Az oldalt 2005-ben egy kiberbiztonsági startup reklámozására hozták létre, a cégből azonban nem lett semmi, ezért a webszájt paródiaoldalként kezdett működni.

Úgy tűnik, vannak, akik nem értik a viccet: Bob Innes, a rentahitman.com alapítója 2022 novemberében azt nyilatkozta, már legalább harminc embert tartóztattak le azért, mert megpróbált bérgyilkost fogadni az oldalon.

Josiah Ernesto Garcia azonban nem bérgyilkost keresett a rentahitman.com-on, hanem munkát. Az oldalt működtető adminisztrátor kérésére simán megadta a nevét, a születési adatait és a lakcímét, majd amikor adminisztrátor arra kérte, elküldte neki a fényképes szakmai önéletrajzát, melyben kiemelte, hogy kiváló céllövő és katonai tapasztalati is vannak.

Az adminisztrátor értesítette az FBI-t. Egy fedett ügynök vette fel a kapcsolatot Garciával. Többször is beszélgettek, az ügynök minden alkalommal megkérdezte, komolyan gondolja-e, hogy pénzért embert ölne. A fiatal férfi minden alkalommal igennel válaszolt, és nem hagyta magát lebeszélni a tervéről.

Amikor az ügynök megkérdezte Garciát, hogy miért szeretne bérgyilkos lenni, a fiatal férfi azt felelte, hogy olyan munkát keres, ami hasonlít arra, amit a Nemzeti Gárdánál csinál, de rugalmas a munkaidő és jó a fizetés, mert jövőre főiskolára akar menni és támogatni szeretné a szegény családját.

Garcia beleegyezett, hogy 5 ezer dollárért (kb. 1,7 millió forintért) kiiktat egy célpontot. Amikor személyesen is találkozott a magát megbízónak kidaó FBI-ügynökkel, átvette a kitalált célszemélyről készült fotókat és információkat, és előlegként eltette a kialkudott ár felét. A fiatal férfit ezután letartóztatták. Ha elítélik, tíz év börtöntüntetésre számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik