Élet-Stílus

Több drog, kevesebb alkohol – így spórolnának idén a fesztiválozók

A fesztiválozók idén több drogot terveznek használni, hogy ezzel védekezzenek a magas infláció ellen egy Hollandiában végzett felmérés szerint.

Az idei fesztiválszezon megemelkedett jegyárai miatt több fiatal azt tervezi, hogy több drogot, ellenben kevesebb ételt vagy alkoholos italt fog fogyasztani – derül ki az EenVandaag holland lap felméréséből.

A fiatalok több mint egyharmada, vagyis 37%-uk kénytelen idén kihagyni a fesztiválozást a megemelkedett árak miatt. Azok pedig, akik tudtak jegyet szerezni, más módon próbálják csökkenteni a költségeket – például italok és ételek helyett a kábítószereket választják.

A fesztiválozók 19%-a a szokásosnál több drogot fog használni, és 43%-uk, vagyis közel felük azt mondta, hogy olcsóbb italokból és kevesebbet tervez inni, egynegyedük pedig az étel minőségén és mennyiségén szeretne spórolni.

20 euróért (nagyjából 7500 forint) egy extasy tablettát és egész napra elegendő vizet kapsz egy fesztiválon. Sörrel és étellel háromszor annyit költesz.

– mondta az egyik válaszadó.

A magas infláció miatt sok kisebb fesztivál elmarad idén, a többség pedig részben a jegyárak emelésének köszönhetően tud megrendezésre kerülni.

A hollandiai Lowlands fesztiválon 255 euróról (kb. 95 ezer forint) 300 euróra (kb. 112 ezer forint) ugrottak a jegyek, de a válaszadók szerint a Pinkpop, a Defqon, az Awakenings és a Down the Rabbit Hole is jelentősen emelt az árain.

A hatás ellenére 62%-uk úgy látja, hogy magasabb jegyárak indokoltak.

Az infláció elől senki sem menekülhet, a fesztiváloknak egyszerűen tovább kell hárítaniuk a költségeiket. Jobb egy drága fesztivál, mint egyáltalán nem fesztiválozni.

– olvasható az egyik felmérésben résztvevő válaszában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik