Élet-Stílus

Egy táncoló nő videója tartja rettegésben a TikTokot – mit lehet tudni a szerb utcai rémről?

Annak idején több hátborzongató felvétel is megjelent róla, a helyi médiumok pedig a környéken élők beszámolói alapján elég ijesztő képet festettek róla. Így nem csoda, hogy a közösségi médiában is rémtörténetek lengik körül a rejtélyes néptáncosnőt.

A fiatalok körében a legnépszerűbb közösségi oldalnak számító TikTok a furcsa, rövid és táncos videóival vált népszerűvé. A táncolós videók többségén egy-egy bejáratott (vagy bejáratandó) slágert vagy egy-egy koreográfiát dolgoznak fel az amatőr videósok és a sztárok. A legújabb ilyen őrület a Netflix Wednesday Addams történetét bemutató sorozatának egyik tánca. Ami az alapanyag miatt tökéletes lehetne hátborzongatásra, de azóta például Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője is felhasználta arra, hogy megtanítsa a TikTokon lógó felhasználókat az újraélesztés rejtelmeire.

A Wednesday-videók árnyékában ugyanakkor (immár nem először) megjelent egy olyan felvétel is a közösségi oldalon – és aztán az internet más különböző szegleteiben is –, amely egyrészt tökéletesen ötvözi furcsa dalt a tánccal, de nemcsak szimplán hátborzongató, hanem kifejezetten rejtélyes is.

A videón az látható hátulról – az összhatást fokozó háttérzenével megfűszerezve –, ahogy egy vélhetően népviseletben lévő nő az éjszaka közepén egyedül néptáncol az utcán.

@aatec13 be careful guys #serbia #dancingladyserbia #horror #zvezdara ♬ Creepy and simple horror background music(1070744) - howlingindicator

Az aatec13 nevű felhasználó által február közepén feltöltött poszt azóta nagy utat járt be: az „eredeti” változatát azóta közel 85 millió alkalommal játszották le – mindehhez több mint 7 millió lájkot és közel 170 ezer kommentet is generált –, a nyomában elterjedő #dancingladyserbia (azaz táncoló szerb hölgy) kulcsszóval feltöltött tartalmak pedig már közel 417 millió lejátszásnál tartanak.

„Vigyázzatok, srácok!” – szól a videó rövid leírása, ami be is indította a felhasználók fantáziáját.

„Ez a hölgy igazi? Mert ha ő igen, én soha többé nem alszom, haver”, „Ez pokolian ijesztő”, „És a rendőrség nem tesz semmit?” – idéz pár kommentet a Dextero a videót bemutató cikkében. Egyes felhasználók pedig elkezdték azt a teóriát terjeszteni, hogy

a felvételt nem szabad megnézni, mert aki megnézi, annak megjelenik a rejtélyes nő, és üldözőbe veszi.

Az egymás ijesztegetéséről szóló kommentháború és a videót övező rejtélyt feloldani kívánó elméletek egy ponton átcsaptak valami egészen másba. És ehhez csak a háttérzenét kellett lecserélni mögötte Shakira Waka Wakájára.

@soymiulerxelninja #fyp #foryou #fyppppppppppppppppppppppp #parati #dancingladyserbia #wakawaka #shakira #meme #humor #serbia ♬ Waka Waka (This Time for Africa) [The Official 2010 FIFA World Cup (TM) Song] (Single) - Shakira

De térjünk vissza a hátborzongató videóra: a hajcihő hatására több portál is utánajárt, mit lehet tudni a felvételről és annak főszereplőjéről. Ezek az információk aztán további táptalajt adtak a borzongásnak. Az indy100 például azt írja, hogy a rejtélyes nőt megörökítő videó Szerbia fővárosában, Belgrádban – egészen pontosan annak keleti felén, Zvezdara városrészben – készült évekkel ezelőtt, és még 2019-ben kapta fel a helyi média.

A környéken élők beszámolói alapján azt írta a videót bemutató szerb portál, hogy a népviseletben lévő néptáncos nemcsak a járdán szokott táncra perdülni, hanem az úttest közepén is. És ilyenkor inkább ajánlatos megvárni, hogy abbahagyja a táncot magától, és továbbálljon, mert, ha rádudál az ember, akkor megtámadhatja.

A helyiek szerint a táncosnő azért is különösen veszélyes, mert kést is szokott magánál tartani, és rendszeresen fenyegeti a járókelőket.

A vélhetően mentális problémákkal küzdő néptáncos a 2019-es cikk szerint akkoriban rendszeresen egy kórház közelében található forgalmas utcán bolyongott. Több járókelő azt is felvette, ahogy a videózás közben lebuknak a táncosnő előtt, aki elkezd feléjük szaladni (persze az sem kizárt, hogy ezek egy része kamuvideó).

Egy orvostanhallgató szerint, aki látta a nő reakcióját, a lakók legnagyobb félelme az volt, hogy megtámad egy gyermeket vagy terhes nőt – mert ők, félő, hogy nem tudnának elég gyorsan elmenekülni előle.

Vagyis annak ellenére, hogy a videó az újdonság erejével hat, valójában nem új. Ugyanakkor azt sem lehet biztosan tudni, hogy ki a főszereplője, és mi lehet most vele. Egy dolgot tudhatunk biztosra: hogy a rejtélyes éjszakai táncosnő emberek millióit ijesztette meg a világ legkülönbözőbb pontjain.

@klaivertlami Serbian dancing lady on footage #serbia #dancingladyserbia #horror #zvezdara #serbiandancinglady ♬ Creepy and simple horror background music(1070744) - howlingindicator

Ajánlott videó

Olvasói sztorik