Élet-Stílus

Részegen ellopta egy több millió dollárt érő kínai agyagkatona hüvelykujját egy fiatal férfi

Weiming Chen / Getty Images
Weiming Chen / Getty Images
Az enyhébb büntetés reményében vádalkut kötött a hatóságokkal az a férfi, aki öt évvel ezelőtt letörte és ellopta egy értékes kínai agyagkatona hüvelykujját a philadelphiai Franklin Institute múzeumban.

Több évtizedes börtönbüntetést is kaphatott volna Michael Rohana, aki 2017 decemberében, egy karácsonyi bulin, részegen letörte és ellopta egy 4,5 millió dollárt (kb. másfél milliárd forintot) érő, több mint 2200 éves kínai agyagkatona hüvelykujját. A férfi azonban alkut kötött a hatóságokkal, így maximum két év börtönbüntetésre és 20 ezer dollár (közel 7 millió forint) pénzbírságot kaphat – írja az Artnet című művészeti portál.

Rohana 24 éves volt, amikor több mint öt évvel ezelőtt részt vett egy karácsonyi „ronda pulcsi” partin a philadelphiai Franklin Institute-ban. A múzeumban akkor állítottak ki tízet az első kínai császár agyagkatonái közül.

Csin Si Huang-ti sírját parasztok találták meg kútásás közben 1974-ben. A császár nyugalmára közel nyolcezer életnagyságú agyagharcos vigyázott. A szobrok, melyek között nincs két egyforma Kr.e. 210 és 209 között készültek.

A kínai szobrok egy a karácsonyi bulitól távoleső teremben voltak kiállítva, a részeg Rohana azonban elkóborolt a partiról, az ajtók pedig nem voltak bezárva. Biztonsági kamerák videóra vették, hogy a rikító zöld pulóvert és baseballsapkát viselő férfi belopózik az agyagkatonák termébe, az egyik szoborral szelfit készít, majd letör róla egy darabot, amit a zsebébe tesz.

Bár a rongálás december 21-én történt, a múzeumban csak január 8-án fedezték fel, hogy hiányzik az egyik harcos hüvelykujja. Az ügyben indult a nyomozásba az FBI is bekapcsolódott. A kamerafelvételek, illetve a buli vendégeinek bankkártyaadatai alapján gyorsan azonosították a fő gyanúsítottat. Amikor egy FBI-ügynök bekopogtatott hozzá, Rohana azonnal beismerő vallomást tett, és visszaadta a letört hüvelyket, amit addig egy fiókban tartott.

Az ügyből diplomáciai botrány kerekedett, a kínai hatóságok az elkövető példás megbüntetését követelték az amerikaiaktól. Az ügyet tovább bonyolította, hogy a bűncselekményt nem anyagi haszonszerzés motiválta, illetve az is, hogy nem egy komplett műalkotást loptak el, hanem csak egy kis darabját.

Amikor az ügyet először tárgyalták, Michael Rohana akár harminc év letöltendő börtönbüntetést is kaphatott volna, ám az esküdtszék nem tudott döntést hozni.

Új tárgyalást írtak ki, melyet a koronavírus-járvány kitörése miatt többször elhalasztottak. A bíróság végül úgy döntött, egy részeg fiatalember ballépését nem lehet ugyanolyan vádpontok alapján tárgyalni, mint egy Ocean’s Eleven, vagy Mission Impossible filmbe illő, profi műkincsrablóét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik