Élet-Stílus

„Azt hittem, hogy meg akarnak ölni ezek a lények, de ez normális” – ByeAlex alvásparalíziséről vallott

Szabó Gábor / RTL
Szabó Gábor / RTL
Több mint húsz éve tapasztalja az alvási bénulás tüneteit.

ByeAlex TikTok-videóban árulta el a minap, hogy 16 éves kora óta alvási bénulással küzd. Az énekes felvázolta, ez mivel jár együtt:

Nagyon nyomasztó. Azt érzitek, hogy megbénulnak az izmaitok, szeretnétek kiáltani, fölébredni, kimászni az ágyból, vagy mintha valami ott lenne a szobában, és figyelne titeket, de nem tudtok egy csomó ideig ezzel a helyzettel mit kezdeni. Szorongató, halálfélelmes, és mindenféle egyéb dologgal összefüggő. Ott fekszetek, és nem értitek, mi a fasz van. Ez egy horrorfilm?

Mint elmondta, nagyon ijesztő volt, amikor tiniként először elkezdte tapasztalni az alvásparalízist.

Azt hittem, hogy szellemek szállták meg a lakást, vagy meg akarnak engem ölni ezek a lények, de ez normális

– mondta el, hozzátéve: huszonévesen kezdett el jobban utánanézni a témának, ekkor jött rá, hogy nem vele van a baj, másokkal is előfordul a jelenség.

A tudomány nem vágja pontosan, hogy mi történik az alvásnak a REM-fázisában tulajdonképpen, de szorosan összefügghet azzal, hogy ha esetleg valaki nagyon fáradt – én akkor vettem például észre –, ami nálam sokszor pipa, mert nem alszom. Azzal is, hogy ha valaki alkoholt fogyaszt, ami nálam pipa, mert elég gyakran előfordul.

Azért osztotta meg a tapasztalatait, hogy másoknak segítsen.

Ha megtörténik veletek, akkor tudjátok, hogy egyáltalán nem vagytok egyedül, mert ez normális, nincsen vele semmi baj. Amikor éppen benne vagytok, akkor is tudjátok már – én tudni szoktam –, hogy ez most az, akkor pontosan tudod, hogy mit kell tenni. Még van olyan is, hogy néha benne maradok egy picit, aztán felébresztem magamat, de ez a tudatosság hosszú időbe telt.

@itsbyealexbitch az egyik legizgalmasabb téma. az alvási paralízis. nehéz. megfoghatatlan. de veletek megtörtént-e már? nem vagytok egyedül. #fyp #apu #fuseli #nightmare #paralizis #alvasibenulas #nemalom ♬ eredeti hang - APU

Ajánlott videó

Olvasói sztorik