Élet-Stílus

Légtisztító, hajmosás, teregetés – tippek a tavaszi allergia ellen

Dyson
Dyson
Itt a tavasz, és megérkezett vele az allergiaszezon is. A jó hír, hogy van gyógyír: számos házi praktika könnyítheti meg az allergiások életét ebben az időszakban. Ha pedig biztosra akarunk menni, akkor egy légtisztító használata is sokat segíthet a tünetek enyhítésében. De nem mindegy, hogy milyen az a légtisztító: a Dyson megoldásában HEPA szűrő és aktívszénréteg is segíti megszabadulni a kellemetlen tüneteket okozó pollenektől.

A tavasz nemcsak természet ébredését, a jó idő beköszöntét jelenti, hanem a kirándulások, kinti programok évszakának kezdetét is. Ám nem mindenki tudja maradéktalanul kiélvezni mindezt: kutatások szerint a magyar lakosság akár 30 százaléka is szenvedhet a pollenallergia tüneteitől. Ilyenek lehetnek a reggeli tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás vagy épp a könnyezés és kötőhártya-gyulladás. Bár a legtöbb szó a parlagfűallergiáról esik, a különböző pázsitfűfélék, a nyírfa, a kőrisfa, a hársfa is okozhat enyhébb vagy súlyosabb tüneteket az arra érzékenyeknek.

Az orvossal egyeztetett allergiaellenes készítmények szedésén túl is sok mindent tehetünk az allergia ellen. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat a légtisztítás területén sok évtizednyi tapasztalattal bíró Dyson szakértőivel.

  1. Takarítsunk minden nap. Allergiaszezonban kiemelten fontos, hogy a szokásosnál is jobban ügyeljünk lakásunk tisztaságára. Szerencsés egy napi gyors „fenntartó” takarítást bevezetni a rutinunkba, hogy például a szellőztetés során bentre került szemcséket is eltávolítsuk.
  2. Ügyeljünk a háziállatokra. A pollenszemcsék könnyen megtapadnak házi kedvenceink mancsain és szőrén, így tisztítsuk meg ezeket kutyasétáltatás után – vagy amikor cicánk hazatér egy hosszabb kinti kalandozásból.
  3. Teregessünk inkább bent. A kellemes idő beköszöntével adja magát, hogy végre ne a lakásban, hanem a szabadban teregessünk. A nedves ruhákon azonban rengeteg pollen tapadhat meg, melyet aztán beviszünk otthonunkba. Szerencsésebb bent, vagy ha lehetséges, szárítógéppel megszárítani a kimosott ruhákat.
  4. Hazatérés után átöltözés. A kint viselt ruhánkat hazaérkezést követően szerencsés azonnal lecserélni, hogy ne vigyük be otthonunkba a nap során megtapadt pollenszemcséket.
  5. Sűrűn cseréljük az ágyneműt! Az ágyneműinket is cseréljük gyakrabban, mert ezen is megtapadhatnak az apró részecskék, melyek szellőztetés során, vagy akár hajunkról, kisállatunk szőréről kerülnek oda.
  6. Napi hajmosás. Elsőre furcsának tűnhet, de allergiaszezonban ajánlatos naponta hajat mosni, így nem visszük be sem az otthonunkba, sem az ágyunkba a kellemetlen tüneteket kiváltó pollenszemcséket.

+1   Válasszunk jól légtisztítót! Egy jó légtisztító ugrásszerű javulást hozhat életminőségünkben, és különösen igaz ez, ha allergiások vagyunk. A Dyson légtisztító ventilátorát kifejezetten az allergiában szenvedők igényeit szem előtt tartva tervezték meg a vállalat szakemberei.

Kettős szűrőrendszer és pihentető alvás

A Dyson légtisztítói kettős szűrőrendszerrel vannak felvértezve: a HEPA H13 szűrő magába zárja az akár 0,3 mikron nagyságú részecskék 99,95%-át, ami azért fontos, mert az allergiát kiváltó részecskék általában 10 mikrométernél kisebbek. Ezt követően az aktívszén réteg eltávolítja a szagokat és gázokat, beleértve az illékony szerves vegyületeket. Mivel nemcsak a szűrő rendelkezik teljesen zárt HEPA H13 rendszerrel, hanem a készülék egésze, így biztosított az is, hogy a „befogott” szennyező részecskék nem kerülnek vissza a szoba levegőjébe.

Ha lakásunkban száraz a levegő, vannak párásításra is alkalmas készülékek is a Dyson termékei között, melyek ultraibolya sugarak segítségével tisztítja meg a párásításra szánt vizet. Az erőteljes légmozgást létrehozó Air Multiplier™ technológia pedig képes úgy megtisztítani az egész szoba levegőjét, hogy enyhíti a tüsszögés és orrfolyás okozta bosszantó allergiás tüneteket.

Allergiaszezonban a pihentető éjszakai alvás is kihívás lehet, pedig ez kulcsfontosságú a mindennapi jó közérzethez, és ahhoz is, hogy helytálljunk munkahelyünkön és magánéletünkben. A Dyson légtisztító készülékei éjszakai móddal is rendelkeznek, így zúgás nélkül képesek tisztítani akár éjszaka is a szoba levegőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik