Élet-Stílus

5+1 tipp a pormentes lakásért

Dyson
Dyson
Itt a tavasz, por, szevasz! Ébred a természet és vele együtt mi is, ilyenkor jobban vágyunk a szépre, a tiszta, rendezett környezetre. Ebben akadályoz meg minket a por, amit ilyenkor a nyitott ablakokon áraszt a „tavaszi szél” lakásainkba, házainkba. A csúcstechnológiás porszívók gyártásában több évtizedes tapasztalattal bíró Dyson szakemberei nemcsak ideális takarítótársat, hanem tuti takarítási tippeket is biztosítanak a por elleni harchoz.

Egy nem rendszeresen takarított otthon a beltéri por, baktériumok, pollenek, füst, piszok, háziállatok korpája, szőr, bőrsejtek és egyéb szennyeződések gyűjtőhelye lehet. A por felszállhat a kanapé kárpitjából, amikor leülünk, jöhet a légkondicionálóból, amikor bekapcsoljuk, és otthonunk számtalan rejtett zugában összegyűlhet, amik fölött hajlamosak vagyunk takarításkor elsiklani. A poros környezet ráadásul nem csak látványra kellemetlen, de számos allergént is tartalmazhat, ami az egészségünk szempontjából sem elhanyagolható. Szerencsére nem vagyunk eszköztelenek a por elleni harcban: a Dyson szakértői egy csokorba gyűjtötték a leghasznosabb praktikákat.

  1. Felmosás előtt porszívózzunk. Bár dupla munkának tűnhet, mindig alaposan portalanítsunk felmosás előtt – ugyanis, ha enélkül állunk neki a nedves tisztításnak akkor a por a padlóra kenődhet, így pedig nemhogy tisztább, hanem akár piszkosabb felületet hagyunk magunk után.
  2. Portörlés előtt is porszívózzunk. A háztartási por eltávolításának leghatékonyabb módszere, ha először porszívózunk. Porszívózzuk fel a padlót, majd használjuk a különböző felületekhez és a szövetekhez való porszívótartozékokat. Ezután mossunk fel, és nedves mikroszálas kendővel töröljük át a felületeket. Ez magához vonzza és megtartja a maradék port.
  3. Használjunk lábtörlőt. A lábtörlők segítenek csökkenteni a kültéri por és az allergének bejutását a lakásba, aminek különösen tavasszal van nagy jelentősége a pollenekkel szemben. A bejárati ajtó közelében lévő lábtörlő plusz lehetőséget biztosít a cipők letörlésére és a még több kültéri szennyeződés eltávolítására.
  4. Porszívózzunk röviden, de gyakran. A rendszeres – akár napi – porszívózás otthonunknak nagy forgalmú részein segít megakadályozni a szennyeződések felhalmozódását és lerakódását. Ha erre figyelünk, akkor sokkal gyorsabban végezhetünk a heti nagytakarítással is.
  5. Kezdjük fentről a portalanítást. Talán magától értetődő, de egy emlékeztetőt megér: kezdjük a csillárokkal, karnisokkal, szekrénytetőkkel, magasan lévő polcokkal és innen haladva jussunk el a padlóig. Így sokkal hatékonyabbak lehetünk és rengeteg plusz munkát is megspórolunk magunknak.
  6. Ügyeljünk a szövetekre és kárpitokra. A lakásban sok olyan terület van, ahol a por felhalmozódhat, például a sarkoknál, a szegélyléceknél, a képkereteken és a lámpaburák tetején, az ablakpárkányokon és a polcokon. A por, a poratkák és más részecskék azonban sokkal jobban megtapadnak a szöveteken, kárpitokon. Az ágyneműk, takarók, függönyök és más szövetek rendszeres mosása, valamint a matracok, kanapék és kárpitok tisztításához kialakított porszívófejek használata segít a háztartási por eltávolításában.

+1   Találjuk meg az ideális porszívót! Otthonunk tisztaságának fenntartását nagyban segíti, ha az igényeinknek megfelelő eszközöket választjuk hozzá. A Dyson porszívókat a vállalat szakemberei úgy tervezték meg, hogy mindenféle körülmények között hatékonyan segítsék a por elleni küzdelmünket.

Ötfokozatú szűrőrendszer és megfelelő kiegészítők

Ilyen előnyös tulajdonság, hogy a Dyson porszívók ötfokozatú szűrőrendszerrel rendelkeznek, 99,97 százalékos szűrést biztosítva az akár 0,3 mikron méretű részecskék esetében is. Ráadásul ez a szűrőrendszer zárt, így biztosítva azt, hogy csak egészen minimális mennyiségű por jut vissza a levegőbe, A por ott marad, ahová való: a porszívóban.

Nagy könnyebbséget jelenthet az is – főként a napi, „fenntartó” takarításnál –, ha a porszívó vezeték nélkül működik. Így csak le kell azt venni a dokkolójáról, és sokkal mobilabbak is vagyunk: nem kell egyik konnektorból a másikba dugdosnunk a vezetéket. Szintén sok időt és energiát spórolhatunk, ha porszívónk szívóereje erősebb az átlagnál, így akár egyszeri használattal is tisztává varázsolhatjuk az adott felületet. A Dyson termékei ezt mind „tudják”.

Számos porszívót már olyan kiegészítőkkel vásárolhatunk meg, melyek nagy segítségünkre lehetnek, ha különleges igényeink vannak. Kisállatot tartunk? Sok a hosszú hajú családtag? Sok szőnyegünk és lakástextilünk van? Szívügyünk a tiszta kocsi? Ilyen esetekben segít például a Dyson Hair screw nevű motorizált kárpittisztító fej, amellyel sokkal hatékonyabban tisztíthatóak a matracok, kárpitok és autóülések is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik