Élet-Stílus

A Starbucks alapítója szerint „nem fair”, hogy milliárdosként hivatkoznak rá

Anna Moneymaker / Getty Images
Anna Moneymaker / Getty Images
Howard Schultz annak ellenére gondolja így, hogy 3,7 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.

A Starbucks alapítója, és korábbi vezérigazgatója, Howard Schultz a héten tartott szenátusi meghallgatásán arról panaszkodott Washingtonban: úgy érzi, „nem fair”, hogy milliárdosként hivatkoznak rá.

A – mai árfolyamon 1,3 billió forintnak megfelelő – 3,7 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező üzletembernek a Vice beszámolója szerint azért kellett megjelennie szerdán az Egyesült Államok törvényhozói előtt, mert szenátus Egészségügyi, Oktatási, Munkaügyi és Nyugdíjbizottsága a Starbucks szakszervezetek elleni illegális fellépésével foglalkozott – amit a bizottság szerint meg kellene szüntetni.

Howard Schultznak – aki 1988 és 2000, valamint 2008 és 2017 között a Starbucks vezírigazgatója, a közbenső időben pedig a Seattle Supersonics nevű, NBA-ben játszó kosárlabdacsapat tulajdonosa volt – azért kellett részt vennie a meghallgatáson, mert a bizottság szerint hosszú időn át akadályozta a munkavállaló szakszervezeti szervezkedéseit.

A Starbucks az ő hivatali ideje alatt számos szakszervezet-párti, és szakszervezetek működtetésében tevékenyen részvevő munkavállalóját bocsátotta el, valamint olyan béremelést és egyéb juttatásokat jelentett be, amelyekből kizárták a szakszervezeteket létrehozó kávézók munkatársait.

A bizottság elnöke, Bernie Sanders Vermont állam demokrata szenátora a cég gyakorlatát az Egyesült Államok modernkori történelmének legagresszívabb és legillegálisabb szakszervezet-romboló kampányaként jellemezte, amit Schultz határozottan tagadott.

Az üzletember a meghallgatás végén – a hivatalosan rendelkezésére álló időt túllépve – kifakadt a rá aggatott eposzi jelző, a milliárdos kifejezés használata ellen.

Ez a jelző, a »milliárdos«. Csak lépjünk túl rajta, oké? Szövetségi támogatású lakásokban nőttem fel. A szüleimnek soha nem volt saját házuk. A semmiből jöttem. Azt hittem, hogy az egész életem az amerikai álom megvalósításán alapul

– mondta, majd így folytatta:

„Igen, dollármilliárdjaim vannak. Megdolgoztam érte. Senki sem adta nekem. És folyamatosan megosztottam a Starbucks embereivel. És ezért bárki, aki folyton ezt a »milliárdos« dolgot használja címkézésre…” – de itt elakadt a gondolatmenet, mivel a bizottság elnöke figyelmeztette, hogy már így is túllépte az időkeretét.

„Ez a maga jelzője folyamatosan, ez nem fair” – folytatta volna az érzékeny milliárdos, de Bernie Sanders ismét leállította, így azt már sajnos a meghallgatás részvevői és a közvetítés nézői sem tudhatták meg, hogy a hátrányos helyzetű családi hátteréből kiinduló milliárdos, Howard Schultz miért érez sértőnek egy ténymegállapítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik