Élet-Stílus

Egy 106 éves tetoválóművész a Vogue történetének legidősebb címlaplánya

A tradicionális tetoválásokat készítő Apo Whang-Od a divatlap Fülöp-szigeteki kiadásának áprilisi címlapján szerepel.

A legidősebb tradicionális, kalinga tetoválásokat készítő filippína művész, a 106 éves Apo Whang-Od szerepel a Vogue Fülöp-szigeteki kiadásának áprilisi címlapján – számolt be a CNN.

A művésznőt generációja utolsó mambabatokjaként, azaz tradicionális filippínó tetoválóművészeként tartják számon. A kalinga törzs erőt, bátorságot és szépséget jelképező szimbólumait hosszú élete során több ezer ember bőrére varrta már fel. A helyiek mellett számtalan turista bőrét díszítik az alkotásai, hiszen rengetegen keresik fel csak azért a kalingai Buscalant, hogy a legöregebb mambabatok mintáját viselhessék magukon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Vogue Philippines (@voguephilippines) által megosztott bejegyzés

Az 1917-ben született Whang-Od 15 éves korában kezdett tetoválni – így az alkotói karrierje is több mint 90 éve tart már. A művésznő mindig is tradicionális technikával alkotott: a tintához faszén és víz keverékét használja, amit egy helyi citrusféle – a calamansi vagy pomelo fa – tüskés végével juttat a bőrbe. A tetoválásaihoz a természeti és a népi motívumokból, valamint a geometriai formákból merít ihletet.

Apo Whang-Od a Vogue címlapján egy egyszerű fekete atlétát és tradicionális ékszereket visel. 106 éves korával egyébként ő lehet a világ legismertebb divatlapjának valaha volt legidősebb címlaplánya, hiszen a Guinness Rekordok Könyve szerint ezt a címet 2020 óta az akkor 85 éves Judi Dench birtokolja, aki a magazin brit kiadásának állt modellt.

„Az igazi szépség túlmutat a felszínen – és áthatol rajta. Apo Whang-Od élete bele van írva a bőrébe, az elért eredményektől kezdve a betegségekig és a régmúlt szerelmek nevéig. A bátorság, a szépség és a kalinga törzs gazdag örökségének történetét meséli el” – írja róla a lap az Instagramon.

A Fülöp-szigeteki Vogue Instagram-oldalán egy másik posztot is megosztottak a Apo Whang-Odról és az unokahúgáról, Grace Palicasról – akinek a 106 éves művésznő átadta a tudását, és egyszer majd a stafétát is át fogja. A bejegyzésből – és az alapjául szolgáló címlapinterjúból pedig azt is megtudhatjuk, hogy a „batok” ezeréves gyakorlata kettejüknek hála tovább fog élni Buscalanban, mivel az idős művész minden tradicionális eljárást megmutatott az utódjának, aki kizárólag az ősi módszerrel tetovál.

„Én voltam az első gyerek, aki megtanult tőle tetoválni. Csak megfigyeltem, amit ő csinált” – mesélte a 26 éves Palicas a Vogue-nak. De a 106 éves tetoválóművésznek van egy másik, Elyang nevű mentoráltja is.

Apo Whang-Od jellegzetes mintája, a három pont, egyébként őket hármójukat, és a tradíció továbbélését szimbolizálja.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Vogue Philippines (@voguephilippines) által megosztott bejegyzés

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik