Élet-Stílus

A húsz éven át bántalmazott férj nyilvánosan beszélt traumáiról

Felesége a szabadságvesztéssel járó büntetések családra gyakorolt hatásaival foglalkozott, most börtönben ül.

Egy kelet-yorkshire-i férj a Good Morning Britain című műsorban mesélt arról, hogyan bántalmazta őt vezető pozícióban dolgozó felesége, és miért volt nehéz eddig erről beszélnie. A 46 éves Sheree Spencert múlt hónapban négy év börtönbüntetésre ítélték, amiért többször fizikailag és érzelmileg bántalmazta férjét, és három gyermekének apját, Richard Spencert.

Spencer azzal a céllal beszélt a műsorban, hogy ellene menjen a megbélyegzésnek, ami a nők által fizikailag bántalmazott férfiakat éri. Elismerte, hogy számára is nehéz volt megszólalni, de a hatóságok nagyon empatikusan kezelték az ügyét.

Ez egy stigma: nem akarod elmondani a barátaidnak, hogy egy nő képes volt ezt tenni veled.

idézi Spencertől a Daily Mail.

A bántalmazó feleség, Sheree Spencer ironikus módon az angliai Igazságügyi Minisztérium alá tartozó büntetés-végrehajtási szolgálatnál dolgozott, ahol a börtönök reformja terén vállalt szerepet – azon belül is a szabadságvesztéssel járó büntetések családra gyakorolt hatásaival foglalkozott.

A bántalmazások 2021 júniusában értek véget, amikor egy szociális munkás kihívta házukhoz a rendőrséget, és a nőt még aznap letartóztatták. Richard Spencer összesen 43 sérülésről készült fényképet, 36 videóklipet és kilenc mobiltelefonos felvételt adott át a rendőrségnek, melyek különböző időpontokban készültek az éveken át tartó bántalmazások során.

Richard Spencer 2000-ben házasodott össze feleségével, akinek már néhány hónap után elviselte erőszakos dühkitöréseit, amelyeket leggyakrabban ittas állapotban követett el a nő. A bíróság előtt vallomást téve Richard azt mondta, hogy szinte immunissá vált a fizikai bántalmazásra – habár sokszor élt át fájdalmat, a legmaradandóbb hatást lelki sérülései okozzák. Spencer arról is mesélt a műsorban, hogy a verekedések alatt magzatpózban feküdt, így védve arcát az ütésektől, hogy el tudja vinni gyerekeiket az iskolába. Arra a kérdésre, hogy hogyan tudta két évtizeden keresztül elviselni a bántalmazást, Richard azt válaszolta, hogy az okok összetettek, valamint hozzátette: ez egy fokozatosan romló folyamat volt, ami olyan apróságokkal kezdődött, mint a lökdösődés, a pofonok és a sértő kiabálás.

Aztán ez egyre rosszabb lett. Mindig nagyon bocsánatkérő volt. Másnap azt mondta, mennyire sajnálja, és szeret engem. Cetliket írt, hogy lelki társak vagyunk, és hasonlók.

Spencer szerint felesége számára ez egyfajta megküzdési mechanizmus volt: ha olyan dolgokon ment keresztül, melyeket nehezen tudott elviselni, akkor rajta vezette le a feszültséget – őt akkor is tudta irányítani, amikor más dolgok kicsúsztak a kezei közül. Sheree Spencer egész életében depressziós és szorongásos rohamokban szenvedett, amelyeket alkoholfogyasztással próbált gyógyítani – egyes napokon akár három üveg bort is megivott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik