Élet-Stílus

Saját társkereső oldalakat indítanak maguknak az összeesküvés-elméletek hívei

dikushin / Getty Images (illusztráció)
dikushin / Getty Images (illusztráció)
Sőt, még egy olyan álláskeresési portál is létezik Németországban, amit az oltásellenes munkaadók és munkavállalók összekötésére találtak ki.

Az összeesküvés-elméletek hívei saját társkereső oldalakat hoznak létre maguknak válaszul arra, hogy szerintük egyre inkább összeférhetetlenek a többségi társadalommal – írja a Vice.

A legújabb ilyen portál, a schwurbeltreff.de a múlt hónapban indult Németországban, és az oldal üzemeltető azt is közölték, hogy az első három hétben összesen 1500 felhasználó regisztrált a szolgáltatásra.

A német oldalon az olyan társkeresőkre jellemző bemutatkozó kérdések mellett, amelyek a szerelemre vágyók magasságára, hobbijaira és kedvenc filmjeire vonatkoznak, az új felhasználóknak arra a kérdésre is válaszolniuk kell, hogy melyik összeesküvés-elméleteket tartják valósnak.

Így a koronavírussal kapcsolatos konspirációs teóriák hívei, és az új világrendtől, vagy a háttérhatalmaktól tartó felhasználók is könnyebben találhatnak rá a szerelemre egy olyan személlyel, aki hozzájuk hasonlóan gondolkozik.

De emellett azt is kérik az új felhasználóktól, hogy írják le, honnan tájékozódnak az aktuális eseményekről, és magyarázzák el, szerintük hogyan fog megváltozni a világ a következő 20 évben.

Az oldalt – amelynek neve az összeesküvés-elméletek híveire vonatkozó német becsmérlő kifejezésen alapul, miszerint az összeesküvés-elméletek hívei csak halandzsáznak – Michael Bründel, a koronavírus-járványba és a kirobbánását követő lezárásokba összeesküvés-elméletet látó német szcéna egyik ismert alakja indította útjára. A magát csak a Jövő Kapitányának nevező, sárga sapkát, piros bohócorrot „szemmaszkot” viselő Bründel a járvány kezdete óta állandó szereplője az úgynevezett Szabadságmeneteknek.

És a honlap főoldalán látható kép is őt ábrázolja másodmagával – némi öniróniával – alufóliasisakban.

Ying Tang / NurPhoto / Getty Images Jövő Kapitány a koronavírussal kapcsolatban szkeptikus tüntetők berlini demonstrációján 2020 novemberében.

Bründel a Vice megkeresésére emailben azt reagálta, hogy szerinte azért van szükség az oldalra, mert „a pandémia két táborra osztotta a világot: azokra, akik alapvetően megbíznak a fősodratú médiában és a politikusokban, és azokra, akik alternatív médiumokat fogyasztanak, ezért sok mindent egészen másképp látnak és értékelnek” – ő pedig az utóbbiakat szeretné egymással összekötni.

Nicholas Potter, az Amadeu Antonio Alapítvány nevű berlini szélsőségességellenes csoport kutatója úgy látja, hogy az összeesküvés-elméletek ideológiái „elidegeníthetik az embereket a társadalmi környezetüktől, mivel a barátok és a családtagok nem hajlandók elfogadni az egyre vadabb állításaikat a chemtrailről, az 5G-ről és a védőoltásokban lévő chipekről”.

A kutató szerint „ilyenkor a hasonlóan gondolkodó emberek egymás között keresnek vigaszt – ez pedig a radikalizálódás spiráljához vezethet”.Egyébként Potter azt is elárulta, hogy nem ez az első, konteóhívőknek szánt társkereső oldal, amivel találkozott. Svájcban például a koronavírus-járvány elindulása és a vakcinák megjelenése után elindult egy kifejezetten oltáselleneseknek szánt társkereső oldal, de Németországban már 2015-ben is létrehoztak egy társkereső oldalt az összeesküvés-elméletek hívei számára.

Sőt, azt mondta, olyan álláskeresési portálról is tud, amit az oltásellenes munkaadók és munkavállalók összekötésére találtak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik