Élet-Stílus

Eltűnt Rambo, de ennek most mindenki örül

MTI / Kovács Attila
MTI / Kovács Attila

Egy vörös róka utáni négy és fél éves, eredménytelen hajtóvadászat után ragadozómentessé nyilvánítottak egy ausztráliai természetvédelmi területet, amely így megnyílt az ott már kihalt fajok újbóli betelepítése előtt – adta hírül az MTI.

Az illetékes hatóságok kedden közleményben jelentették be, hogy az új-dél-walesi Pilliga-rezervátumban utoljára tavaly október 9-én látták a Rambo becenevű vörös rókát. Azóta az intenzív megfigyelés és nyomkövetés, a 97 vadkamera által készített felvételek ezreinek átvizsgálása ellenére sem sikerült a legcsekélyebb bizonyítékot sem találni a róka létezésére – közölték.

A Pilliga State Conservation Area területén élő utolsó ragadozót csaknem öt éven át próbálták elejteni vadászok. A keddi közlemény szerint Rambo végzetét végül a múlt októberi két áradás valamelyike okozhatta.

A ragadozómentessé nyilvánítás nyomán az Australian Wildlife Conservancy (AWC) természetvédelmi szervezet megkezdheti a hat, kerítéssel körülvett övezetből már kihalt állatfaj, köztük

  • a közönséges vagy nagy erszényesnyúl,
  • a nyergeskenguru
  • és az ecsetfarkú patkánykenguru újbóli meghonosítását.

Az európai vörös rókát az 1800-as évek közepén vitték be Ausztráliába hobbivadászat céljából, és a faj hamar elszaporodott. Az elvadult macskák és rókák nagy szerepet játszottak a sajátos ausztrál állatfajok hanyatlásában, és még ma is az egyik legnagyobb veszélyt jelentik a ritka, őshonos állatokra. (MTI)

Kiemelt képünk illusztráció: Vörös róka (Vulpes vulpes) a Pest megyei Pomáz környékén 2022. április 6-án. MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik