Élet-Stílus

25 évnyi fizetetlen házimunka után 77 millió forintot ítéltek meg egy spanyol nőnek a válóperében

takasuu / Getty Images (Illusztráció)
takasuu / Getty Images (Illusztráció)
A bíróság úgy számolta ki, mennyi pénz jár az asszonynak, hogy a spanyol minimálbért beszorozták a házasságban töltött hónapok számával.

A 48 éves Ivana Moral minden házimunkát elvégzett a mostani exférjével töltött házassága alatt. Egy spanyol bíróság szerint ez nem volt helyes, ezért a házaspár válóperében végül úgy döntöttek, hogy a nő férjének utólag fizetnie kell az anyagi ellenszolgáltatás nélkül elvégzett 25 évnyi házimunkájáért – írja a Business Insider.

A dél-spanyolországi Velez-Malaga bírósága kedden nyilvánosságra hozott határozatában számszerűsítette is a döntését: a több sikeres családi vállalkozással rendelkező volt férjnek 204 624 eurót – átszámítva 77,7 millió forintot – kell fizetnie Moralnak.

Az úttörő ítélet azt jelenti, hogy Moral a házassága 25 évének minden egyes hónapjára megkapja visszamenőleg a spanyol minimálbér összegét.

Az ítélet alapja az volt, hogy a nő egyedül végzett minden házimunkát az otthonukban, és még a családi edzőterem működtetéséből is alaposan kivette a részét, mégsem kapott soha semmilyen anyagi ellenszolgáltatást a munkájáért – számolt be a Euronews.

Az ítélet kimondta, hogy Moralnak azért jár a kártérítés, mert

megfosztották minden lehetséges karriertől, mivel kizárólag az otthonnak és a családnak szentelte magát

– miközben a férje exponenciálisan növelte a vagyonát a házasságuk alatt.

A férj, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, a konditeremből származó bevételből egy Porschét, egy Range Rovert, több BMW motorkerékpárt és egy 70 hektáros, 4 millió eurót (másfél milliárd forintot) érő olívaolaj-farmot is vásárolt. A NIUS című spanyol lap szerint az olajfarm havonta akár 4 ezer eurót (azaz másfél millió forintot) is hoz a volt férjnek.

Eközben Moralnak még arra sem futotta, hogy lányaiknak megvegye az iskolai munkafüzeteket.

Amikor a pár 1995-ben házasságot kötött, Moral aláírt egy vagyonelkülönítési megállapodást. Ez a megállapodás azt jelentette, hogy a férje megosztja vele az otthonukat és a közös vagyontárgyakat, de a vagyonát nem. Így az asszony először csak a házuk és a vagyontárgyaik felét kapta meg, de pénzt nem, ezért anyagi gondjai lettek.

Azért döntöttem úgy, hogy megszólalok a médiában, mert azt akartam, hogy a nők tudják: igényt tarthatnak a házimunkájuk után járó pénzre, ha vagyonmegosztási megállapodást írtak alá

– nyilatkozta Moral a spanyol lapnak. Ügyvédje, Marta Fuentes pedig azt mondta, az ítélet óriási győzelem a férjeik „árnyékában” élő nőknek.

„Hogy a férje előre tudjon lépni a karrierjében, ő otthon maradt, és vigyázott a gyerekekre. (…) Ő volt az árnyéka, aki mögötte dolgozott, hogy férje felemelkedhessen szakmailag” – fogalmazott Fuentes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik