Élet-Stílus

Mitől görcsölnek az izmaink?

Getty Images
Getty Images
Az izomgörcsöt legtöbben egy gyorsan múló, apró kellemetlenségnek tekintjük, pedig valójában komolyabb problémák is állhatnak a hátterében. Éppen ezért fontos tisztában lennünk vele, mi okozhatja őket és hogyan előzhetjük meg kialakulásukat.

Az élet elkerülhetetlen velejárója, hogy olykor-olykor begörcsöl valamely izmunk. Mivel az ilyen esetek hétköznapjaink teljesen természetes részét alkotják, nem nagyon foglalkozunk velük, és sokak számára az is rejtély lehet, mitől alakulnak ki.

Dr. William Ondo neurológus szerint a görcs egy izom akaratlan, erőteljes összehúzódása, amely általában pár másodperc, esetleg néhány perc alatt elmúlik – olvasható a Houston Methodist Orvosi Központ cikkében. Mivel nem tart sokáig, és jellemzően túl nagy fájdalommal sem jár, nem tekintünk rá nagy kockázatként, pedig előfordulhat, hogy komolyabb problémát jeleznek.

Amennyiben a szokásosnál gyakrabban, hosszabban vagy intenzívebben tapasztalunk izomgörcsöket, elképzelhető, hogy valami nincs rendben a szervezetünkkel. Ha görcs duzzanattal, bőrpirossággal vagy egyéb látható elváltozással jár, illetve, ha nagyon fájdalmas, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Mi okozhatja?

Ha izmaink gyakran görcsölnek valószínűleg

ásványianyaghiány állhat a háttérben, leggyakrabban a túl kevés kálium, magnézium vagy kalcium okozza. 

A magnézium szerepet játszik az izomösszehúzódások irányításában, hiánya ingerlékennyé teszi az izmokat, így azok könnyebben állnak görcsbe. A kálium javítja az idegsejtek és az izomszövetek közötti kommunikációt, ezáltal a teljes izomműködést is. Ezeket könnyedén pótolhatjuk különböző vény nélkül kapható étrendkiegészítőkkel és egyéb készítményekkel. Fontos kiemelni, hogy a kálium- és magnéziumhiány mindig kéz a kézben járnak, ezért érdemes olyan készítményt választani, amelyben mindkettő megtalálható.

A Houston Methodist Orvosi Központ szerint a görcsök kialakulásának emellett számos más kockázati tényezője is lehet. Ezek közé tartozik a mozgás szegény életmód, a várandósság, valamint az időskor is. Továbbá a cukorbetegség és a dehidratáció, azaz a kiszáradás, is a rizikófaktorok közé tartozik.

Lehetséges, hogy a görcsöket valamilyen veszélyes betegség okozza – például tetanusz, de a Mayo Clinic cikkéből azonban kiderül, ennél szerencsére általában jóval kevésbé súlyos a kiváltó ok.

Megelőzhető?

Bár nincs olyan módszer, amely százszázalékos bizonyossággal végérvényes megszabadítana minket a görcsöktől, de odafigyeléssel egyszerűen csökkenthetjük azok kialakulásának valószínűségét. Fontos, hogy kellő mennyiségű ásványianyagot, magnéziumot és káliumot vigyünk be szervezetünkbe, illetve rendszeresen végezzünk fizikai aktivitást. Fontos, hogy igyunk sok vizet, testmozgás előtt és után pedig feltétlenül nyújtsuk izmainkat.

Szponzorált tartalom

A cikk a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával készült.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik