Élet-Stílus

17 ezer dolláros bírságot kapott egy ázsiai pár, mivel erotikus tartalmakat posztoltak magukról egy zárt chatcsoportban

Meng Yiren / Getty Images (Illusztráció)
Meng Yiren / Getty Images (Illusztráció)
Az ügyet követő meghurcoltatás és a pénzbüntetés miatt a szingapúri házaspár megszabadult minden vagyontárgyától, és még az országot is elhagyta.

Meghökkentő összegű pénzbírságot kapott egy szingapúri házaspár, miután megosztottak egy felnőtt tartalmakhoz képest kifejezetten szolidnak számító videót egy olyan zárt chatcsoportban, amit swingereknek hoztak létre.

Az 50 éves Jeffrey Chue, és 30 éves felesége, Nguyen Thi Anh Thy – akiknek a történetét a New York Times mutatta be – még 2020 márciusában hozott létre egy fizetős Telegram-csoportot, miután regisztráltak egy swingereknek szóló nemzetközi fórumra, aminek rajtuk kívül több mint 5 ezer szingapúri felhasználója van.

2020 májusában aztán elkészült az ominózus videó, amin az látható, ahogy Thy egy spagettipántos felsőben és egy nagyon rövid rövidnadrágban sétál egy bevásárlóközpont előtt a délkelet-ázsiai városállam központjában. Majd körbenéz, hogy biztosan nem látja-e senki, lehúzza a felsőjét, és megmutatja az egyik mellét.

A házaspár azt állítja, hogy óvatosak voltak, ezért senki sem látta őket a felvétel készítése közben. Chue ezután megosztotta a videó a privát Telegram-csoportjukban. A felvétel az Instagramon, és más chatalkalmazásokon is elterjedt – ennek hatására pedig hirtelen megugrott a házaspár chatcsoportjába való bejutásért fizető felhasználók száma.

Mivel Szingapúrban jogi értelemben is konzervatívan viszonyulnak a szexualitáshoz – a Times szerint például az orális szex tiltásáról szóló törvényt is csak a 2000-es években vonták vissza –, ezért Chue úgy döntött, inkább törli a virálissá váló videót.

De ekkor már késő volt, mivel tőlük függetlenül más platformokra is felkerült a felvétel: másnap reggelre országos botrány lett az ügyből, mivel az egyik napilap a címlapján számolt be a közepesen pikáns videóról azzal a címmel, hogy Egy férj meztelen képeket készít a feleségéről az utcán.

Két nappal a cikk megjelenése – és egy névtelen bejelentés – után a rendőrség razziát tartott a házaspár otthonában, és mindkettejüket letartóztatták.

Teljesen sokkos állapotba kerültünk

– emlékezett vissza Chue, akit feleségével együtt azóta el is ítélt a bíróság. A felvétel miatt 17 ezer amerikai dollárnak, azaz mintegy 6 millió forintnak megfelelő bírságot kellett kifizetniük a szeméremsértő viselkedésükért.

A videóval és a nőről készült erotikus fotókkal a házaspár az ítélet szerint megsértette az ország meztelenség és obszcenitás elleni törvényeit. De emellett a hatóságok félrevezetésében – vagyis hamis információk szolgáltatásában – és felbújtásban is bűnösnek találták őket.

A házaspár szerint senkinek sem ártottak az erotikus tartalmaik zárt csoportban való terjesztésével, és úgy érzik, nem érdemlik meg ezt a meghurcoltatást.

A vádak szerint a férfi arra használta a közösségi médiát, hogy „követőket csábítson” a Telegram-csatornájukra, ami sérti az obszcén tárgyak vagy tartalmak terjesztésére vonatkozó helyi törvényeket. Chue elismerte a bíróságon, hogy „buta hibát követett el”, és vállalta is a felelősséget a tettéért.

A házaspár azóta elhagyta Szingapúrt, és a feleség szülővárosába, a vietnámi Ho Si Minh-városba költözött, ahonnan már nem is terveznek soha visszatelepedni Szingapúrba.

Bár a városállamban nagyon szigorú törvények vonatkoznak a meztelenkedésre, a közvélemény hozzáállása egyre lazább. A megbírságolt házaspár támogatói például nem értetik, hogy a felnőttek közötti, beleegyezésen alapuló szexuális tevékenységeket miért büntetik még mindig.

Szingapúrban a prostitúciót is engedélyezik egy szabályozott körzetben, de több száz szexmunkás tevékenykedik ezeken a határokon kívül a karaoke-bárokban. Jeffrey Chue és Nguyen Thi Anh Thy szerint a bűnüldöző szervek képmutatását bizonyítja, hogy a legális területen kívül munkájukat végző prostituáltak tevékenysége felett szemet hunynak, rájuk viszont lecsapott a törvény vasökle.

A városállam vezetésének hozzáállása az online erotikus tartalmakhoz azonban valószínűleg nem fog megváltozni. Josephine Teo, Szingapúr kommunikációs és tájékoztatási minisztere tavaly egy OnlyFansról szóló beszélgetésen azt mondta, hogy a kormánynak  „biztosítania kell, hogy az ilyen tartalomkészítő platformok ne tegyék ki a szingapúriakat a kizsákmányolás és a visszaélés kockázatának, különösen a fiataljainkat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik