Élet-Stílus

Festékkel locsolták le klímaaktivisták az alaptörvény emlékművét Berlinben

Sven Kaeuler / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Sven Kaeuler / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Szombaton klímaaktivisták akcióztak a Bundestag épülete közelében, ahol fekete festékkel lelocsolták a német alkotmány szövegével díszített emlékművet – számolt be az Assiciated Press.

A beszédes nevű Utolsó Nemzedék csoport közölte, jelképesen „olajba áztatják” az üvegtáblákból álló kültéri installációt, amelyre a német alkotmány 19. cikkének passzusai vannak rágravírozva. Ezek a szövegrészletek a német alkotmányban rögzített alapvető jogokat rögzítik.

Hogy üzenetük még egyértelműbb legyen, a narancssárga mellényes aktivisták fekete plakátokat is felragasztottak az emlékműre a következő felirattal:

Olaj vagy alapvető jogok?

Az aktivistacsoport, közleményben fejezte ki véleményét, mely szerint „a német kormány nem védi alapvető jogainkat”. Mindezt azzal indokolták, hogy az olaj további égetése összeegyeztethetetlen az alapvető jogokkal.

Bärbel Bas, a Bundestag elnöke közölte, felháborítónak tarja az akciót, és „nem tud megértő lenne”.

Mint mondta, a Dani Karavan izraeli művész által készített installáció címe, a Grundgesetz 49 a II. világháború utáni német alkotmányra és elfogadásának évére utal. Ez pedig épp a jogok kölcsönös tiszteletben tartására és védelmére emlékeztet.

Éppen ezek azok az alapvető jogok, amelyekre maguk, az Utolsó Nemzedék aktivistái a tetteiket alapozhatják

– fogalmazott közleményében az elnökasszony. Mint hozzátette, csak remélni tudja, hogy az installáció üvegtáblái nem sérültek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik