Élet-Stílus

Nemcsak kellemetlen, veszélyes is lehet az orrdugulás

Getty Images
Getty Images
Csak egy alaposabb megfázás, vagy allergia miatti orrdugulás ébreszt rá minket arra, mennyire sivár tud lenni a világ, ha nem érezzük az ételek, az italok, a környezetünk jellegzetes illatait.

Még azokban a boldog időkben is, amikor nem szenvedünk náthától, megfázástól, az orrunk belsejét nedves, érzékeny, csillós hámréteg borítja. Amikor felbukkan a nátháért felelős rhinovírus, annak hatására ez a réteg megduzzad és váladékozni kezd. Ez az első jele annak, hogy a szaglószerv tisztogató funkciója nem tökéletes. Ilyenkor az orrfújás sokszor nem elég, mert a bőségesen termelődő orrváladék mellett a kellemetlenségek legfőbb oka maga az orrnyálkahártya-duzzanat, amely az orrdugulásért felelős.

Az orrdugulás miatt akadályozottá válik az orrlégzés, és ha ezt az akadályt épp nem tudjuk sehogy kiküszöbölni, áttérünk a szájon át történő légzésre. Ez a váltás sem marad ugyanakkor következmények nélkül: az így belélegzett levegő jóval hidegebb, nem tud úgy felmelegedni, mintha az orrunkon jutott volna az alsóbb légutakba. Ennek hatására a nyálkahártya mindössze néhány óra alatt kiszárad, és így nem tudja betölteni az előmelegítő szerepét.

Ha a levegő szűrése nem tökéletes, az alsóbb légutak teljesen kiszolgáltatottá válnak a fertőzésekkel szemben, innentől a garatgyulladás sincs kizárva. Amennyiben a bedugult orr éjszaka sem hagy nyugtot a betegnek, nehezen tud elaludni, nem tudja magát kipihenni.

A betegség elmúltával általában az orrdugulás is megszűnik, ám a kellemetlenségek elkerülése végett természetesen addig is kezelhetjük a panaszokat. Segíthet például az illóolajok, párologtatók használata, illetve az érösszehúzó hatású, orrdugulást csökkentő orrcseppek, orrspray-k alkalmazása. Nem árt azonban vigyázni ezekkel a készítményekkel, mert ha túl sokáig használjuk azokat, könnyen ördögi körben találhatjuk magunkat. Az orrspray-kben található hatóanyagok ugyanis érösszehúzó hatásúak, ám ha túlzásba esünk, azzal csak azt érjük el, hogy a nyálkahártyánk egyre jobban megduzzad, emiatt egyre több és több spray-t kell befújnunk, hogy lelohasszuk azt.

Hirdetés

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

 

Kora tavasszal a megfázás, azaz a nátha még gyakran nehezíti meg a mindennapokat, de már a pollenallergia miatt is tüsszöghetünk. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A 4 az 1-ben hatású Reventil orrspray jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát.

Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik