Élet-Stílus

Náthaetikett: ezt ne csináljuk Japánban és Franciaországban, ha orrot kell fújni

Getty Images
Getty Images
Noha az alapvető társadalmi illemszabályokról van megszerzett tudásunk, azok más országok kultúrájában eltérőek lehetnek. Az etikett nagyon változó országonként, ezért is fontos, hogy tisztában legyünk az egyes szabályokkal.

Japán, Kína – nekünk furcsa lehet

Japánról mindenkinek a pontosság, a szabályok betartása ugrik be először, és ez az illemtan esetében sincs másképp. A mi kultúránkban természetes, hogy kifújjuk az orrunkat tüsszentés után, vagy ha meg vagyunk fázva. Japánban ez máshogy van: nyilvánosan orrot fújni tiszteletlenség, és az ő megítélésük szerint egyenesen gusztustalan is. Amikor náthásak, ők inkább szipognak mindaddig, amíg nem találnak egy olyan nyugodt helyet, ahol a többiektől távol megtörölhetik az orrukat.

A zsebkendőt használat után összehajtogatják és úgy helyezik a kukába. Az már kifejezetten tiszteletlenségnek számít, ha zsebre tesszük a használt zsebkendőt, azonnal meg kell válni tőle. Japánban már a náthás emberekre sem néznek jó szemmel, így aki ezzel a betegséggel küszködik, nyilvános helyeken mindig maszkot visel.

Kínában sincs nagyon másképp: az orrfújásra vonatkozó etikettet ott is szigorúan veszik, félre kell vonulni, hogy ezt megejtsük.

Indiai furcsaságok

Ide kapcsolhatjuk még Indiát, ahol szintén a szipogás jelenti a megoldást, amennyiben orrváladék keletkezik. A nyílt utcán nem is nagyon illik orrot fújni, a külföldi turistákra ezért is néznek furcsán, ha ezt megteszik. Az indiai gyerekeknek már kicsi kortól kezdve azt tanítják, hogy diszkréten kell az orrfújást megejteni, noha az ebédnél a böfögés még teljesen elfogadott.

Francia etikett

Franciaországban a hangos orrfújás jelent problémát: rossz neveltetést sejtenek amögött, ha valaki hangosan fújja az orrát, bár az ország egyes területein már kihalni látszik ez a megítélés.

Hirdetés

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

 

Kora tavasszal a megfázás, azaz a nátha még gyakran nehezíti meg a mindennapokat, de már a pollenallergia miatt is tüsszöghetünk. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A 4 az 1-ben hatású Reventil orrspray jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát.

Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik