Élet-Stílus

Egy kutya vezette Tokió egyik legsikeresebb trafikját

Néhány éve volt Tokió szívében egy apró kis trafik, ahova a világ legkülönbözőbb pontjairól zarándokoltak el az emberek, hogy itt vásároljanak. Nem volt semmi extra az árukészletükben, nem lehetett olyan terméket kapni, amit egyébként máshol ne lehetett volna ugyanúgy beszerezni. A népszerűség oka Shiba volt, egy siba inu, aki gazdáját váltva eladóként „dolgozott” a boltban.

@maruchanforeverwithme

Meet Shiba-san, the now-retired shop assistant at the former Suzuki Tobacco Shop in Tokyo, Japan.

♬ original sound - maruchan

A kutya már egészen kicsi korától kezdve érdeklődést mutatott a trafik iránt, ezt felismerve Shibát a gazája már tíz hónapos korától trenírozta, hogy egyszer majd „átvegye” tőle a boltot, bár ekkora sikerre valószínűleg ő sem számított. A kutya gazdája betanította Shibának a különböző termékek formáját, így amikor eljött az idő, a kutya már egyedül is képes volt a vásárlók kiszolgálására. Amikor már rá merte bízni Shibára az üzletet, felállt az új metódus: reggel elvitte a kutyát az üzletbe, segített neki kinyitni, majd ment a dolgára, hogy aztán este visszamenjen érte, egyúttal a zárást is megcsinálja. Megtehette, mert amellett, hogy a kutya rendben vezette az üzletet, a lehető legnagyobb biztonságban is volt, fel sem merült, hogy valaki bántsa őt, esetleg meglopják.

Éppen ellenkezőleg. A gazdának a számolást már nem sikerült megtanítania a kutyának, így a vásárlóknak maguknak kellett gondoskodni a visszajáróról. Ehhez adott volt egy nagy persely, amibe a fizettséget, a borravalót tehették, illetve vehették ki a visszajárót. És ezzel nem hogy nem éltek vissza a vásárlók, de a kutya gazdája azt tapasztalta, hogy rendre sokkal nagyobb a bevétele, mint amire az eladott áruból következtetni lehetne, a legtöbben bőséges borravalót hagytak az üzletben.

Mindenki legnagyobb bánatára az üzlet 2015-ben bezárt, Shiba hivatalosan is nyugdíjba ment. Népszerűsége azonban azóta is töretlen, az Instagramon még ma is folyamatosan kérik a gazdát, hogy informálja őket a kutya hogylétéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik