Élet-Stílus

Egy betegével való beszélgetés után a halálközeli élményt kezdte el vizsgálni egy orvos

Getty Images
Getty Images
50 éve kutatja a témát.

Bruce Greyson több mint fél évszázada kutatja a halálközeli élményeket, ő a téma egyik leghíresebb szakértője. Az 1970-es évekig úgy nőtt fel, hogy minden, ami létezik, az anyagi világban létezik, de aztán a pszichiátriai képzésén olyan „páciensekkel szembesültem, akik arról beszéltek, hogy elhagyták a testüket, más szempontból láttak és hallottak dolgokat, amelyekre nem tudtam magyarázatot adni, nem volt semmi értelme”.

Érdekesnek találta a témát, úgyhogy ezt kezdte el kutatni, és most, 50 ével később is még ezen ügyködik.

Még gyakornok volt, mikor egy túladagolás miatt a kórházba került nőről kellett gondoskodnia.

Lementem a sürgősségire, hogy megnézzem, eszméletlen volt. Szóval nem tudtam beszélni vele, de beszéltem az egyik szobatársával, ezalatt az előtte a nyakkendőmre öntött spagettiszósz miatt begomboltam a köpenyemet

– mesélte, aztán a beteg másnapra az intenzív osztályra került. Itt már tudtak beszélni.

Elkezdtem bemutatkozni neki, de azt mondta: Tudom, ki maga, emlékszem magára tegnap estéről.

– idézi a Mirror.

Ez megdöbbentette Gresyson, mert a beteg egyértelműen eszméletlen állapotban feküdt akkor még az ágyán előző este. A páciens fel tudta idézni a szobatárssal való beszélgetést és a nyakkendő ételfoltját szintúgy.

Ez az eset vezette rá Greysont, hogy ma is a halálközeli élményekkel foglalkozik, amiről a napokban könyve (After) jelent meg az Egyesült Államokban.

Arra jutott, hogy ehhez hasonló élményei akkor lesznek az embernek, ha halálukon vannak, esetleg már halottnak is nyilvánítják őket. A beszámolók szerint a betegeknek ilyenkor azt érzik, gondolataik gyorsabbak és tisztábbak a szokásosnál, az idő pedig lelassul, majdnem megáll. Közben pedig nagyon erős érzelmeik vannak, általában pozitívak, szeretet és béke a legjellemzőbb.

Úgy érzik, elhagyják a testüket, néha mással való találkozásokkal számolnak be, mint elhunyt szeretteikkel vagy valamilyen isteni lényekkel. Van, akik áttekintik az életüket, és vagy ők döntenek úgy, hogy visszatérnek az életbe, vagy visszaküldik őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik