Élet-Stílus

Megszűnhet a hústartalmú ételek árusítása a világ egyik legnevesebb egyetemén

David Tomlinson / Getty Images
David Tomlinson / Getty Images
És minden állati eredetű tápláléké is, mivel az angliai egyetem diáksága olyan nagy arányban voksolt a vegán diétára.

A világ egyik legjobb felsőoktatási intézményének számító Cambridge-i Egyetem hallgatói úgy döntöttek, hogy támogatják a kizárólag vegán étkezési szolgáltatásokra való áttérést – így a jövőben minden állati eredetű terméket kitilthatnak az angliai egyetem büféiből.

A Guardian beszámolója szerint az egyetem diákszövetsége hétfőn szavazott arról, hogy tárgyalásokat folytassanak az intézmény étkeztetési szolgáltatásairól átalakításáról, és az összes állati termék eltávolítsák a kávézókból és menzákról.

A lépés azonban nem garantálja, hogy a cambridge-i étkeztetési szolgáltatások teljesen vegánok lesznek, mivel a kérdés eldöntése az egyetem hatáskörébe tartozik. A lépés nem vonatkozik az egyetem 31 kollégiumára, bár nekik is erősen javasolja a diákszövetség, hogy álljanak át száz százalékig növény alapú menükre.

Az indítvány, amely az „éghajlati és biodiverzitási válságra” adott válaszként követeli a változtatást, egy négyhetes konzultációs folyamat után született meg, és a szavazáskor nem tartózkodó diákok 72 százaléka támogatta az elfogadását.

Az indítvány a Plant-Based Universities, azaz Növényi Alapú Egyetemek elnevezésű kampány cambridge-i lobbizása után született meg. A kampányt az Animal Rebellion, azaz Állati Lázadás nevű állat- és környezetvédő szervezet is támogatja.

Nagyszerű, hogy a cambridge-i diákszövetség elfogadta az indítványunkat, hogy az egyetemmel együttműködve igazságos és fenntartható növényi alapú étkeztetési rendszert vezessünk be

– nyilatkozta a 24 éves William Smith, a Növényi Alapú Egyetemek cambridge-i részlegének tagja, aki szerint „az állati eredetű termékek eltávolításával az egyetem jelentősen csökkenthetné környezeti hatását, és a világnak is megmutathatná a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét”.

A fiatalember felidézte, hogy a Cambridge-i Egyetem már így is rengeteget tett az ökológiai lábnyomának a csökkentéséért, például 2016-ban minden menüből kivették a marha- és bárányhúst.

A Növényi Alapú Egyetemek kampány egy országos szintű kezdeményezés, melynek keretében a diákok azt szorgalmazzák, hogy az egyetemek és a diákszövetségek teljesen növényi alapú étkeztetést vezessenek be. A kampánynak Nagy-Britannia- szerte több mint negyven intézményben vannak képviselői – írja a brit lap.

Az egyetem szóvivője azonban a 2016-ban bevezetetett marha- és báránytilalom pozitív példájának felelevenítésén kívül csak annyit reagált a kezdeményezésre, hogy „mindig szívesen fogadják a diákok és a személyzet javaslatait”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik