Élet-Stílus

Megszavazták: fizetett menstruációs szabadságra mehetnek a spanyol nők

És a nemváltoztatással járó adminisztrációt is megkönnyítik a csütörtökön elfogadott törvénycsomag részeként.

A nők és a transzneműek jogai szempontjából mérföldkőnek számító törvénycsomagot fogadott el hosszú vita után a spanyol parlament a héten. A reformok keretében Európában elsőként Spanyolországban fogják bevezetni a fizetett menstruációs szabadságot azoknak a spanyol nőknek, akik orvosi igazolással rendelkeznek arról, hogy súlyos fájdalmaik vannak a menstruációjuk idején.

A BBC beszámolója szerint emellett arról is döntöttek, hogy a jövőben megkönnyítik a nemváltoztatással kapcsolatos adminisztrációt.

Eddig két év hormonterápiának kellett megelőznie azt, hogy egy férfi testbe születő nő nemét hivatalosan is megváltoztassák a papírjaiban. Mostantól viszont már a nemváltoztatási kérvény benyújtása után 3-4 hónappal is átírhatják a kérvényező nemét a hivatalos iratokban.

A 12-13 éveseknél ehhez bírói, a 14-15 éveseknél szülői jóváhagyásra lesz szükség, 16 év felett azonban bárki önállóan dönthet a kérdésben.

Carla Antonelli, az első transznemű spanyol parlamenti képviselő aktivisták társaságában ünnepli a törvénycsomag elfogadását a spanyol törvényhozás épülete előtt Madridban 2023. február 16-án.

Az új szabályozás értelmében a 16-17 éves lányok már nemcsak a nemváltoztatásukról dönthetnek egyedül, hanem arról is, hogy abortuszuk legyen egy nem kívánt terhesség esetén.

De az új szabályozás értelmében a menstruációhoz kapcsolódó, női higiéniás termékeket és a fogamzásgátlókat is ingyenesen elérhetővé teszik a spanyol középiskolában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik