Élet-Stílus

Negyedével nőtt a férfiak átlagos péniszmérete az elmúlt évtizedekben

tommaso79 / Getty Images (illusztráció)
tommaso79 / Getty Images (illusztráció)
Mondjuk, a szakértők szerint ez nem feltétlen jó hír.

A férfiak péniszét vizsgáló, világ különböző pontjain elvégzett kutatásokról szóló tanulmányok azt mutatjuk, hogy a férfiak merev állapotban mért átlagos péniszhossza 24 százalékkal nőtt az elmúlt három évtizedben – számolt be az USA Today. Bár ez elsőre jó hírnek tűnhet, a termékenységi szakértők szerint azonban aggodalomra ad okot.

„Az egymillió dolláros kérdés az, hogy ez miért fordulhat elő” – mondta Dr. Michael Eisenberg, a Stanford Medicine urológusa és férfi termékenységi szakértője, a World’s Journal of Men’s Health című folyóiratban kedden közzétett kutatás vezetője. A doktor egyébként azután döntött úgy, hogy górcső alá veszi a péniszméret változásának kérdését, hogy sok más kutatás is kimutatta a spermaszám és a tesztoszteronszint csökkenését a férfiak körében.

Eisenberg úgy véli, hogy a pénisz hossza talán nincs közvetlen kapcsolatban a termékenységgel, de bármi, ami a reproduktív rendszert megváltoztatja, alapvető fontosságú az emberi lét szempontjából, és „olyasmi, amire oda kell figyelnünk, és meg kell próbálnunk megérteni, hogy miért”.

A kutató azt állítja, hogy a tanulmányok legalább 80 éve mérik a pénisz hosszát, így volt mire alapozni a kutatását:

Ő és csapata összesen 75, 1942 és 2021 között végzett kutatások adatait fésülte össze – vagyis közel 56 ezer férfi péniszméretét –, és azt találták, hogy a merev állapotú péniszek átlagos hossza 24 százalékkal nőtt az elmúlt 29 évben. Ráadásul ezt a tendenciát nemcsak egy helyen, hanem a világ több különböző régiójában is megfigyelték.

Eisenbergék kutatása alapján egyébként a merev péniszek átlagos mérete nagyjából 14 centiméter.

Dr. James Hotaling, a Utah-i Egészségügyi Egyetem urológusa és a férfiak meddőségi specialistája ugyan méltatta a tanulmányt, de egyúttal a szkepticizmusának is hangot adott. Szerinte ugyanis nem az átlagos péniszméret nőtt, hanem a mérési módszer változott meg az elmúlt évtizedekben.

Ahogy már korábban is említettük, Eisenberget a férfiak csökkenő spermiumszáma és tesztoszteronszintje miatt kezdte érdekelni a téma. Viszont a csökkenést igazoló kutatásokból kiindulva eredetileg az volt a hipotézise, hogy a péniszek mérete is zsugorodásnak indult azért, mert a férfiak egyre jobban el vannak hízva.

A kutatást vezető doktor szerint a hosszváltozás a korábban induló, és elhúzódó pubertáskorral magyarázható. Ebben az elnyújtott serdülőkorban szerinte nemcsak a test többi része nő több ideig, mint ezt megelőzően, hanem a nemiszervek is. A kutatók azt is valószínűnek tartják, hogy a kémiai hatások befolyásolhatják a pénisz hosszát, de erre nincs bizonyíték.

Hotaling 2021-ben publikált egy tanulmányt, amely kimutatta, hogy a terméketlenségben szenvedő férfiaknak átlagosan valamivel rövidebb a péniszük, mint azoknak, akiknek egészségesek a spermái. Akkor úgy gondolta, hogy ugyanaz a biológiai tényező – szaknyelven herediszgenezis-szindróma – állhat mind a meddőség, mind a rövidebb hosszúság mögött. Ez a tanulmány azonban úgy tűnik, hogy ellentmond ennek a hipotézisnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik