Élet-Stílus

Ada a pánikbetegségéről: Esténként féltem elaludni, mert arra gondoltam, mi lesz, ha nem kelek fel reggel

Volt olyan rohama, ami közben úgy érezte, meg fog halni.

Pintér Adrienn, azaz Ada a minap az nlc.hu Mentális betegségek sztároknál című sorozatához adott interjút, melyben elmondta, hogy évekkel korábban pánikbetegbetegséggel küzdött. Az első rohama a moziban tört rá, ekkor úgy érezte, meg fog halni.

Tizenhárom éve volt az első pánikrohamom. Moziban voltunk, éppen kezdődött a film és csak arra emlékszem, hogy nagyon gyorsan váltakoztak a képek, én pedig egyszer csak úgy éreztem, mintha valami lenne a torkomban. Nem kaptam levegőt, vert a szívem, tehát a klasszikus tünetek. Egyből elhagytam a mozitermet, és bevallom, úgy éreztem, ott meg fogok halni.

Ada a történtek után a háziorvosához fordult, aki a tüneteit hallva azt mondta neki, pánikrohama volt, a műsorvezető viszont úgy vélte, a torkával lehet baj, ezért azt kérte, küldjék kivizsgálásra. Több orvosnál is járt, de mindegyikük azt mondta, hogy fizikailag teljesen rendben van.

Az említett időszakban több rohama is volt, leginkább napközben, amikor nem tartózkodott otthon.

Idegen környezetben jött elő, vagy a kocsiban, amikor hosszú úton kellett vezetnem egyedül. Éppen ezért egy idő után azt csináltam, hogy folyamatosan beszéltem valakivel vezetés közben, hogy elterelje a figyelmemet. Nagyon sokáig moziba sem mentem, mivel ott jött ki először. Volt olyan időszakom, amikor esténként féltem elaludni, mert arra gondoltam, mi lesz, ha nem kelek fel reggel

– emlékezett vissza.

A műsorvezető végül pszichológushoz fordult, emellett pedig elkezdett jógázni és meditálni is, az előtörő rohamokkal pedig különböző praktikák segítségével küzdött meg.

Ilyen volt például, hogy felhívtam valakit telefonon, de nekem bejött az is, hogy gyorsan bekaptam egy nagyon mentolos rágót. Az erős mentol miatt szájon át lélegzik az ember, ez pedig egy biztosíték volt számomra, hogy tuti nincs ott semmi, és nem fogok megfulladni. Kerültem azokat a szituációkat, amelyekben korábban előjöttek a tünetek.

Mint mondta, idővel sikerült megtanulnia, hogyan kezelje a helyzetet. Végiggondolta, mik azok a dolgok, amiket helyre kell tennie magában, amikor pedig ezekre rájött, szépen lassan megszűntek a rohamai.

A műsorvezető úgy véli, ha egy pánikbeteg környezetében nincs olyan ember, aki átélt már hasonlót, akkor nehéz olyasvalakit találnia, aki empatikus az irányába, volt, aki neki is azt mondta, hogy a betegsége nem létezik, csak a fejében.

A műsorvezető nagyjából 2-3 évig küzdött pánikbetegséggel, 2014-re sikerült legyőznie, azóta pedig egyetlen roham sem tört rá, hogy megismerkedett a kedvesével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik