Élet-Stílus

Plazma Pont – már 13 éve a plazmaadók és a betegek szolgálatában

Magyarországon több évtizedes múltra tekint vissza a vérplazmaadás, de azt már kevesebben tudják, hogy több vállalkozás is foglalkozik a gyógyszeralapanyag előállítás ezen formájával.

Hazánk egyik legrégebbi plazmahálózata, a Plazmaszolgálat Kft. 2009 óta működtet hazánkban plazmaferezis állomásokat a megbízhatóság, szakértelem és emberközpontúság jegyében. Országosan összesen 11 Plazma Ponton várják a látogatókat: Budapesten, Szegeden, Győrben, Székesfehérváron, Debrecenben, Kaposváron, Szombathelyen és Sopronban segíthetnek plazmaadással az érdeklődők.

MI A PLAZMAADÁS?

A plazmaadás a véradáshoz hasonló folyamat, azzal a különbséggel, hogy itt csak a vérplazma kerül levételre, a sejtes elemeket sóoldat kíséretében visszajuttatják a szervezetbe. A plazma a vér folyékony alkotórésze, egy szalmasárga folyadék, ami 90%-ban vizet, 10%-ban pedig többek között gyógyszerkészítés szempontjából fontos fehérjéket tartalmaz. A plazmadonáció és -feldolgozás igen szigorú biztonsági előírások és szabályozások szerint történik, melyeket nemzetközi irányelvek vezérelnek, és a hatóságok rendszeresen ellenőriznek.

A vérplazmából készült gyógyszerek előállítása rendkívül szigorúan ellenőrzött körülmények között történik. Minden plazmaadónak évi legalább egy alkalommal kötelező teljes vért is adnia.

A plazmaadás előtti alkalmassági vizsgálat része a vérnyomásmérés is. Forrás: Plazma Pont

 

NAGY SZÜKSÉG VAN A PLAZMAADÓKRA

A levett fehérjéből életmentő orvosságok készülnek, melyekkel olyan betegségeket kezelnek többek között, mint az immunhiányos állapotok, a májelégtelenség, az égési sérülések és a hemofília.

A hemofília, más néven vérzékenység a világon az egyik leggyakoribb vérzési rendellenesség, mely örökletes és jelenleg nem gyógyítható. A vérplazmából készült gyógyszerek egyik leggyakoribb felhasználói a hemofíliások, akiknek a teljesértékű mindennapjaihoz nélkülözhetetlenek ezek a készítmények, hiszen ezek pótolják számukra a véralvadáshoz szükséges alvadási faktorokat.

Egy felnőtt hemofíliás beteg napi gyógyszeradagjának előállításához 5 plazmaadó segítsége szükséges, tehát hazánkban közel 2000 plazmaadás jelenti csak és kizárólag egyetlen vérzékeny beteg egy évre elegendő zavartalan gyógyszerellátását.

A kezdetektől fogva a Plazma Pontok célja megfelelni az Európai Unió iránymutatásának, miszerint a tagállamoknak önellátásra kell törekedniük a plazmából készült gyógyszerek előállítása területén, azaz a magyar betegek magyar donorok által adott plazmából készült gyógyszereket kaphassanak.

A vállalat immár 13 éves fennállása óta a központokban már több, mint 1,6 millió plazmaadást bonyolítottak le, jelentős mértékben hozzájárulva a magyarországi gyógyszerigények lefedéséhez.

Geőcze Antal, Koós Ilona és Csuja László hemofíliás betegek a Plazma Ponton dolgozó asszisztensek körében. Forrás: Plazma Pont

KI ÉS HOGYAN TUD PLAZMAADÁSSAL SEGÍTENI?

Minden egészséges, 18 és 60 év közötti felnőtt lehet plazmaadó, akinek a testsúlya 50 és 140 kg között van és sikeres alkalmassági vizsgálaton esik át. Bizonyos esetekben a gyógyszerszedés vagy meglévő betegség kizáró tényező lehet, ezekről bővebb orvosi tájékoztatás a Plazma Pontokon kapható. Amennyiben az alkalmassági vizsgálat eredménye lehetővé teszi, sor is kerülhet az első plazmaadásra.
Mivel a teljes véradással szemben csak folyadék és fehérje kerül levételre, lehetőség van akár 3 naponta, 365 napon belül pedig maximum 45 alkalommal plazmát adni. A Plazma Pontok orvosai az egészségügyi értékeket figyelembe véve személyre szabottan állítják be a plazmaadási gyakoriságot és folyamatosan figyelemmel kísérik a plazmaadók egészségi állapotát.

A plazmaadásra fordított időért cserébe meghatározott értékű juttatást kapnak a plazmaadók.

A plazmaadásról részletesen a www.plazmaadas.hu oldalon van lehetőség tájékozódni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik