Élet-Stílus

Kutatás bizonyítja, hogy a férfiak máshogy értelmezik a rendetlenséget

A Cambridge-i Egyetem kutatói tanulmányukban felhívták a férfiak figyelmét, hogy a „különböző látásmód” nem mentesít a házimunka alól.

Tudósok szerint a férfiak nem úgy tekintenek a rendetlenségre, mint a nők – írja a Mirror.

A nők sokszor azt érzik, hogy sokkal több házimunkát végeznek a párjuknál, ezt Tom McClelland és Paulina Sliwa, a Cambridge-i Egyetem filozófusainak kutatása is igazolta.

McClelland és Sliwa a napokban osztották meg tanulmányikat, amely a háztartási munkák egyenlőtlenségével foglalkozott.

Eredményük szerint a férfiak nem azért rendetlenek, mert nem akarnak segíteni, egész egyszerűen máshogy definiálják a rendetlenséget, mint a nők.

A kutatók szerint a megkérdezett férfiaknál sokkal tágabbak a határok, egy koszos tányérokkal teli mosogató láttán nem feltétlenül gondolják azt, hogy rögtön cselekedniük kellene, ahogy egy piszkos szőnyeget  sem éreznek annyira égető problémának.

A kutatók szerint a koronavírus-járvány alatti lezárások, de főleg a home office miatt kiderülhetett, hogy milyen különbségek lehetnek a két nem rendrakási szokásaiban. Tanulmányuk szerint a férfiak és a nők ugyanazt látják, de más cselekvési lehetőségek fordulnak meg a fejükben.

A kutatás szerint a társadalmi konvenciók mellett ez is magyarázat lehet arra, hogy a nők miért végeznek több házimunkát.

McClelland és Sliwa szerint mivel a háziasszonyok sokkal több állapotot értékelnek rendetlennek, és több olyan dolgokat is észrevesznek, amiket a férfiak nem, így hamarabb érzik úgy, hogy cselekedniük kell.

A nőkre háruló plusz teher viszont sokszor okoz problémát a kapcsolatokban.

A szakértők szerint a férfiak ugyanakkor nem védekezhetnek azzal, hogy nem látják a rendetlenséget, változtatniuk kell a felfogásukon, hogy tehermentesítsék párjukat.

McClelland és Sliwa szerint minél több házimunkát végeznek a férfiak, annál inkább látják az otthoni rendetlenséget, és így jobban besegítenek a házimunkába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik