Élet-Stílus

Szerveikért cserébe faraghatnának büntetésükből a massachusettsi rabok

Miami Herald / Contributor / Getty Images
Miami Herald / Contributor / Getty Images
Komoly indulatokat gerjeszt Massachusetts államban egy törvényjavaslat, mely lehetővé tenné, az elítélt rabokra kiszabott büntetés csökkentését, ha azok csontvelőt, vagy szerveket adományoznak.

Olyan törvényjavaslatot nyújtott be Massachusetts államban két demokrata képviselő, mely lehetővé tenné, hogy hatvan naptól, akár egy évig terjedően csökkentsék az elítéltekre kiszabott büntetést, ha azok hajlandók csontvelőt, vagy szerveket adományozni – írja a CBS.

A javaslat benyújtói, Judith Garcia és Carlos Gonzalez azzal érvelnek, hogy a törvény életbelépésével az elítéltek visszakapnák a testük fölötti önrendelkezés jogát, és kiszélesítené a szervdonorok körét. Ebből szerintük különösen a színesbőrű betegek profitálnának, akik számára jelenleg nagyon nehéz alkalmas szervdonorokat találni.

Kritikusai szerint a törvényjavaslat embertelen és alkotmányellenes. Romilda Pereira, a fiatalkorú bűnelkövetőket jó útra térni segítő Project Turnaround nevű szervezet vezetője szerint, ha a törvény életbe lépne, sebezhető, kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek alkudoznának a szerveikkel az idejükre.

Monik Jiménez a Brigham & Women’s Hospital epidemiológusa egyenesen perverznek nevezte a javaslatot.

„Sokféleképpen ösztönözhetjük szabad közösségeink tagjait szerv-, vagy csontvelőadományozásra, de ugyanezt tenni bebörtönzött emberekkel, enyhén szólva is kizsákmányolás” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik