Élet-Stílus

Kimúlt a kanadai sztármormota, mielőtt jósolhatott volna

Jenny Thompson / EyeEm / Getty Images
Jenny Thompson / EyeEm / Getty Images
Rengetegen várták február 2-án Quebecben, hogy Fred a mormota előbújjon és megjósolja a tél végét. Sajnos azonban kiderült, hogy a híres időjós nem bújik elő többé.

Ahogy mi a barlangjából előjövő medvét figyeljük, hogy megtudjuk, milyen hosszú lesz még a tél, úgy figyelik a kanadaiak a mormotáikat.

A németföldről tengerentúlra vitt hagyomány szerint február 2-án, a mormota napon kell figyelni a téli álmából ébredő mormotát. Ahogy a mi medvénk esetében: ha az állat kibújik az odújából, és kint is marad, a télnek hamarosan vége, ám ha meglátja az árnyékát, megijed és visszabújik, még hat hét kemény tél várható.

Mivel Észak-Amerikában hosszabbak és keményebbek a telek, ott a tavasz érkezésének is nagyobb a jelentősége. Február 2-án nagyobb ünnepségek keretében várják az emberek mormota előbújását. A kanadai Quebecben idén azonban hiába várták, Fred la Marmotte, az időjós sztármormota nem bújt elő, mert elpusztult téli hibernációja közben – írja az Insider.

Roberto Blondin, a mormotaváró ünnepség szervezője elnézést kért a megjelentektől és csak annyit tudott hozzátenni a történtekhez, hogy „az életben csak az biztos, hogy semmi sem biztos”.

De ha már összegyűlt az a rengeteg ember, a shownak mennie kellett tovább: Fred helyett önkéntes gyerekek vállalkoztak a jóslásra. Tovább hat hét kemény telet prognosztizáltak.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik