Élet-Stílus

11 ezer alkalommal lopott csirkeszárnyat az iskolai dolgozó, 1,5 millió dolláros a kár

Getty Images
Getty Images
Úgy 50 ezer forintot tehetett ki egy-egy rendelése a beszállítótól.

A Cook megyei ügyészség vádat emelt egy iskolai körzet élelmezési osztályának vezetője ellen, aki 11 ezer alkalommal csirkeszárnyat, összességében 1,5 millió dollárt (540 millió forintot) sikkasztott el az adófizetők pénzéből 19 hónap alatt.

A hatóság szerint Vera Lidell több száz jogosulatlan – főként csirkeszárnyakról szóló – rendelést adott le az iskolakerület fő beszállítójának, a Gordon Food Servicesnek 2020 júliusa és 2022 februárja között. Lidell a rendeléseket a hivatalos rendelések mellett adta le, de a beszállító, amely úgy gondolta, a nő erre fel van hatalmazva, az iskolai körzetnek számlázta ki.

A rendelésekre akkor derült fény, mikor a körzet igazgatója ellenőrzést végzett, és megállapította, az élelmezési osztály 300 ezer dollárral túllépte az éves költségvetését, pedig még csak a tanév felénél tartottak. Rábukkant a közel egy évtizede itt dolgozó Lidell által aláírt számlákra is, amelyek főként csirkeszárnyakat tartalmaztak, és amiket nem adnak általában a diákoknak, mert csontosak.

A vizsgálat alatt előkerültek olyan biztonsági kamerás felvételek is, melyekben Lidell megjelenik a beszállítónál a csirkeszárnyakért (itt mindenki ismerte a hatalmas megrendelései miatt) és aláírta az átvételi igazolást. Ezután az élelmiszerrel az iskolai körzet egyik furgonjába ül és elhajt, de azokkal sose érkezett meg az iskola épületéhez.           

A vádiratból nem derül ki, mi lett a csirkeszárnyak sorsa.

A tankerület öt iskolából áll, összesen 1600 gyerek jár ezekbe. A tanulók több mint 80 százaléka „alacsony jövedelmű” családból érkezik – írta a WGN-TV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik