Élet-Stílus

Beethovennel küzdenek a vandál fiatalok ellen több McDonald’s-ban

Az Egyesült Királyságban egyre több helyen cserélik le a popzenét klasszikusra, ezzel csökkentve a gyorséttermi bűncselekmények számát.

A walesi Wrexhamben lévő egyik McDonald’s-ban új stratégiát alkalmaznak a vandál fiatalok megfékezésére: popzene helyett Beethovent fognak játszani a rádióból. Az Egyesült Királyságban már több éttermükben is bevezették ezt az eljárást, ami eddig hatékonynak bizonyult – írja a LADBible.

A klasszikus zenét leginkább a kora esti, éjszaki órákban tervezik játszani, valamint éjszakára lekapcsolnák a wifi-t is – egy londoni éttermükben már 2018-ban elindították ezt az intézkedést, miután előző évben 71 bűncselekmény történt. A lap szerint brit McDonald’s-okban sok a fiatalkorú bajkeverő, akik gyakran csak időt tölteni járnak ezekre a helyekre – legutóbb mi is beszámoltunk egy londoni éttermükben zajlott tömegverekedésről, melyről videó is készült.

Az étteremlánc szóvivője szerint az eddigi tapasztalatok alapján a klasszikus zene mérhetően befolyásolja a vendégek viselkedését, de Luke Hughes rendőrfelügyelő is bizakodóan fogalmazott:

Hacsak nincs az őrjöngők között Beethoven-rajongó, akkor ez meg kell hogy fékezzen néhány problémát.

A megoldás természetesen nem a McDonald’s ötlete: a londoni metrók aluljáróiban már évek óta klasszikus zene szól, ugyanezen okból. A már 65 metróállomáson bevezetett kezdeményezés sikeresnek bizonyult: 18 hónap alatt a rablások 33 százalékkal, a személyzet elleni támadások 25 százalékkal, a vandalizmus pedig 37 százalékkal csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik