Élet-Stílus

Elhagytak egy súlyos egészségügyi kockázatot jelentő, radioaktív kapszulát Ausztráliában

hidesy / Getty Images
hidesy / Getty Images
Tűt keresni a szénakazalban semmiség ahhoz képest, amit az ausztrál hatóságok próbálnak véghez vinni. Egy miniatűr radioaktív kapszulát kellene megtalálniuk, amiről csak annyit tudnak, hogy valahol egy 1400 kilométeres útszakaszon veszett el.

Figyelmeztetést adtak ki az ausztrál hatóságok, miután elveszett egy sugárzó anyagot tartalmazó kapszula valahol Perth és egy pilbarai bánya közötti, mintegy 1400 kilométeres útszakaszon – írja az ABC.

Az elveszett kapszula nagyon pici: az átmérője 6 milliméter, a magassága pedig 8 milliméter. Ugyanakkor erősen radioaktív: óránként 2 millisievert értékű sugárzást bocsát ki. Ez annyi, amennyi sugárzás normális esetben egy év alatt ér egy embert, olyan, mintha valakit egy óra leforgása alatt tízszer röntgeneznék meg. Ha valaki túl közel megy hozzá, a kapszula akár égési sérüléseket is okozhat.

A hatóságok annyit tudnak, hogy a kapszula január 10. után tűnt el. Azokat, akik azóta a kérdéses útszakaszon autóztak arra kérik, hogy ellenőrizzék, nem ragadt-e a sugárzó tárgy az autójuk gumijának bordái közé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik