Élet-Stílus

A világ legmagasabb embere anno rettegett, hogy összetapossa a világ legalacsonyabb emberét

Peter Macdiarmid / Getty Images
Peter Macdiarmid / Getty Images
Így amikor a Guinness Rekordok Könyvét jegyző szervezet összehozta a két férfit, akkor arra kérte őket, hogy tartsák tőle távol a kisnövésű rekordert.

A világ legmagasabb embere nemrég elmesélte, hogy amikor jó pár évvel ezelőtt találkozott a világ legalacsonyabb emberével Londonban, akkor az volt az előzetes kérése a Guinness World Records eseményt megszervező embereihez, hogy tartsák távol a világ legalacsonyabb emberétől, mert attól félt, hogy véletlenül rá fog lépni.

A 2 méter 51 centiméter magas török férfi, Sultan Kösen még 2014-ben találkozott Londonban az 54,6 centiméter magas Chandra Bahadur Dangival. A Nepálból származó rekorder a nagy találkozás utáni évben 75 évesen hunyt el, ezért az ő visszaemlékezéseit már nem fogjuk megismerni. De Kösen a New York Post szerint a következőképpen elevenítette fel az eseményt, amikor vendégül látott egy Ruhi Cenet nevű török youtubert pár hónappal ezelőtt:

Folyamatosan azt kértem a tisztviselőktől, hogy tartsák távol tőlem őt. Nagyon féltem, hogy véletlenül rálépek, és összezúzom a testét.

Bár a világ legmagasabb embere – aki pár évvel később a világ legalacsonyabb nőjével, a 62,8 centiméter magas Jyoti Kisanji Amge-vel is találkozott Egyiptomban – azt állította, hogy a magasságkülönbség miatt az ilyen találkozókon semmit nem hall abból, amit az alacsony partnerei mondanak, egyúttal azt is elárulta: a londoni találkozó után annyira jóban lettek Dangival, hogy meg akarta hívni őt Törökországba.

Stringer / Anadolu Agency / Getty Images Sultan Kösen és az akkor 24 éves Jyoti Kisanji Amge 2018 januárjában a gízai piramisoknál.

A most 40 éves Sultan Kösen még 2009-ben került be a Guinness Rekordok Könyvébe, mint az első 2 és fél méternél magasabb ember, azonban tavaly majdnem elvesztette a megtisztelő címét, amikor előkerült egy 29 éves ghánai férfi, Sulemana Abdul Samed, aki azt állította magáról, hogy 290,5 centiméter magas. De Kösen szerencséjére a másik nagy ember nagyotmondását a hivatalos mérés nem támasztotta alá, így még mindig ő számít a világ legmagasabb emberének.

Sultan Kösen emellett arról is beszélt, mekkora árat kell fizetnie azért, hogy ilyen nagyra nőtt. Állítása szerint iskolába sem járhatott, mivel már akkor olyan magas volt, hogy nem fért be a padokba, de a magassága miatt rendes munkája sem volt soha életében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik