Élet-Stílus

Női börtönbe zárták a transznemű erőszaktevőt

A közfelháborodás hatására a skót elkövetőt már átszállították egy férfi börtönbe.

A magát transzneműnek valló Isla Brysont a héten ítélte el a Glasgow-i Legfelsőbb Bíróság, amiért 2016-ban és 2019-ben megerőszakolt két nőt. Az eredetileg Adam Grahamnek keresztelt Brysont női börtönbe szállították, de aktivisták, politikusok és az ENSZ emberjogi szakértői felháborodásának a hatására végül január 26-án átszállították egy férfi elkövetők számára fenntartott bv-intézetbe.

A jelenleg 31 éves férfit még 2021 nyarán felvették a skóciai Ayrshire Főiskola szépségápolási kurzusára, miközben akkor már nemi erőszak elkövetésével vádolták. A három hónapig tartó tantermi és gyakorlati órákat is tartalmazó kurzuson Bryson kivételével csak tinédzser lányok vettek részt. A főiskola szóvivője azt nyilatkozta a Daily Mailnek, hogy nem tudtak a Bryson ellen folyó eljárásról, hiszen az a férfi eredeti neve alatt zajlott.

Az elítélttől külön élő felesége, Shonna Graham szerint a férfi csak a vádemelés után kezdte el magát transzneműnek vallani, hogy ezzel elkerülje, hogy egy férfiakkal teli börtönbe zárják.

A Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője, Nicola Sturgeon mindössze 24 órával azután hozta nyilvánosságra a fordulatot, hogy saját igazságügyi minisztere, Keith Brown támogatta a Skót Börtönszolgálat döntését, miszerint a transznemű kettős nemi erőszaktevőt a Cornton Vale-i börtönben lévő női rabok közé helyezzék.

Bryson ügye hetekkel azután került napirendre, hogy a skót parlament elfogadta azt az erős bírálatokat kiváltó törvényjavaslatot, amely megkönnyítené az emberek számára nemük megváltoztatását. A decemberben elfogadott törvényjavaslat támogatja a nemváltoztatás önazonosítási folyamatát, eltörölte a orvosi diagnózis szükségességét, és 18-ról 16 évre csökkentette a beavatkozásokhoz szükséges minimális életkort – a női jogokért küzdő aktivisták viszont attól tartanak, ezt a szexuális ragadozók könnyen kihasználhatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik