Élet-Stílus

Már a sajtokra és a fogkrémekre is lopásgátlót raknak a kolozsvári szupermarketekben

A vaj, a különböző húsok és húskészítmények után egyre több terméket látnak el különleges védelemmel, mivel a hivatalos adatok szerint is jelentősen megszaporodtak a megélhetési lopások – azaz az olyan esetek, amikor az elkövetők nem pénzt, hanem valamilyen élelmiszert vagy ruházati cikket lopnak.

Először még decemberben váltott ki nagyobb online visszhangot, hogy a Carrefour nevű szupermarketlánc kolozsvári üzleteiben lopásgátló dobozba helyezték a vajat, nagyjából egy időben azzal, hogy lapunk is beszámolt bizonyos Sparok párizsival kapcsolatos gyakorlatáról.

Míg korábban csak a drágább, adott esetben luxuskategóriás termékekre raktak lopásgátlót az üzletek, az élelmiszerárakat sújtó hatalmas infláció miatt ma már egyre több terméket védenek ezen a módon hazánkban, és a szomszédos Romániában is.

A Transtelex azt írja, hogy a jelenség januárban csak tovább erősödött, amikor az üzletlánc kolozsvári boltjainak vásárlói felfigyeltek arra, hogy már a különböző sonkák és húskészítmények is lopásgátló dobozokba kerültek – amiről aztán képeket is küldtek a helyi sajtónak.

Az erdélyi lap most utánajárt, hogy mi is a helyzet január végén. A Kolozsvár központjában található üzlet felkeresése után pedig azt tapasztalták, hogy már bizonyos sajtok – például a különféle parmezánok –, a sós túrók, a svájci csokoládék, a pisztáciák, a tonhalas pástétomok, és a drágább kávék is extra védelmet kaptak. Bár a hústermékek közül csak a sonkák és az egyik típusú szalámi volt lopásgátlóval védve, legnagyobb meglepetésükre még a drágább fogkrémek is lopásgátló dobozba kerültek.

A bolt üzletvezetője azt mondta, hogy a központi utasítás látnak el lopásgátló védelemmel bizonyos termékeket, az üzlet dolgozó pedig azt, hogy azok a termékek kapnak extra védelmet, amikből rendszeresen szoktak lopni.

„Az összes tonhalas konzervet elvitte a polcról”

Bár a Transtelex cikke szerint más üzletláncok kolozsvári szupermarketjeiben nem tapasztalták ezt a fokozott védelmet, a kiskereskedők is hasonló problémákról számolnak be.

A Szabad Európa romániai bolti lopások megszaporodásáról szóló cikkében arról írnak, hogy a hivatalos statisztikák alapján 2022 első kilenc hónapjában nagyjából 15 ezer bolti lopás volt, ami 15 százalékkal haladta meg a 2021 azonos időszakában elkövetett bolti lopások számát. Valamint arról, hogy ezeknek a lopásoknak több mint a fele nyitvatartási időben történt – azaz nem betöréses lopás volt. Illetve kolozsvári kisboltosok is megszólaltattak:

Egy adott ponton valaki az összes tonhalas konzervet elvitte a polcról

– mesélte a Szabad Európa Rádiónak egyikük, aki a nevét nem szerette volna elárulni. A sarki boltot üzemeltető nő azt állítja, volt olyan is, hogy egy tolvajt tetten értek, és el is fogtak. A tolvaj aztán bevallotta tettét és vissza is szolgáltatta a termékeket. „Azóta többször is járt már a boltban és tudja, hogy figyeljük.”

A lopásgátló dobozokkal védett termékekről készült fotókat a Transtelex cikkében lehet megtekinteni.

A Sparban már a párizsin is lopásgátló chip van
Szervezetten, megrendelésre lopnak a bűnözők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik