Élet-Stílus

Filmen mesél tragédiájáról a férfi, akinek letépte a fél arcát a medve

Wes Perkins a 2011-es támadás során elvesztette fogait, nyelvét és állkapcsát.

Egy Dannie Rose nevű filmes és youtuber rövidfilmet készített Wes Perkinsről, a férfiról, akinek 2011-ben egy medve letépte a fél arcát.

A filmből kiderül, hogy Perkins, aki korábban az alaszkai Nome város tűzoltóparancsnoka volt, 2011. május 16-án medvevadászatra indult barátjával, Dan Stang-gel, és annak fiával, Edwarddal. Autóval közelítették meg a hegyet, ahol aznap, valamivel korábban, már láttak egy medvét. Amikor felértek, a rossz időjárási körülmények ellenére megtalálták a nyomokat, és követni kezdték. Az állatot azonban nem látták – csak amikor már késő volt:

Perkins hirtelen észrevette, hogy a medve egy üregből kitörve, nagyjából 20 méter távolságból egyenesen felé rohan.

Már nem volt ideje, hogy levegye a válláról a puskáját, az állat túl közel volt. Csak egy rövidke káromkodást tudott kipréselni magából. A medve letépte a férfi arcának a felét. Perkins azt mondja, mindenre emlékszik:

Egy pillanatra sem vesztettem el az eszméletemet. Meg kellett nyitnom a légutakat, mert egy csomó sár volt bennem. Az arcom teljesen fel volt tépve, elvesztettem a fogaimat, a nyelvemet, az állkapcsomat.

Amikor barátja, Dan Stang odanézett, látta, hogy Perkins a kétméteres grizzly alatt fekszik. Azonnal tüzelt. Ekkor a medve otthagyta előző áldozatát, és Stangre támadt. Ekkor már utóbbi fia, Edward is a medvét lőtte, és sikerült leterítenie az állatot.

Wesley Perkins végig eszméleténél volt, arcát a hóba nyomta, hogy a hidegtől elzsibbadjon – már amennyi megmaradt az arcából.

Perkinst mentőhelikopter vitte el, a következő négy hónapot kórházban töltötte, műtétek sorát hajtották végre rajta. Az arcába titánlemezeket helyeztek; a lábszárából vett csontból készítettek neki állkapcsot. Hónapokig nem tudott beszélni, az orvosok azt mondták, talán soha többé nem lesz képes a száján keresztül táplálkozni.

Több mint tíz év telt el azóta, a 65 éves férfi arca a lehetőségekhez képest gyógyult, bár – ahogy a videón is hallható – beszéde nehezen érthető, és nem tudja becsukni a száját.

De ami nem változott: azóta is járja a vadont, jávorszarvasra és medvére vadászik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik