Élet-Stílus

Kutyája Facebook-oldalán keresztül fenyegette az exét egy brit nő, akinek börtönbe kell vonulnia zaklatásért

„Mi történt az anyukáddal? Nagyon durván néz ki. Hamarosan rosszabbul fog kinézni” – írta a férfira utalva, mielőtt megvádolta online nemi erőszakkal, majd a címét is megosztotta.

Börtönbe került egy nő Nagy-Britanniában, miután üzenetet írt a Facebookon az exbarátja kutyájának – írja a Daily Mirror. A 38 éves, Liverpoolban élő Paula Higham a háziállatnak 2021 augusztusában írt üzeneteivel megszegte a pár nappal korábban kiszabott felfüggesztett börtönbüntetésének egyik fontos feltételét, miszerint nem zaklatja a férfit.

Highamnek azért tiltotta meg hivatalosan a családjogi bíróság, hogy az ítélethirdetéstől számított egy évben felvegye a kapcsolatot volt partnerével, mert korábban többször is halálosan megfenyegette a férfit, illetve az édesanyjával szemben is fenyegetően lépett fel több alkalommal.

Paula Higham akkor egyéves szabadságvesztést kapott büntetésül, amit 18 hónapra felfüggesztettek. De a bíróság döntése értelmében 100 órányi közösségi munkát is el kellett végeznie, valamint egy 20 napos rehabilitációs programban is részt kellett vennie – számolt be a Liverpool Echo.

Az ítélethirdetés után egy héttel Higham a zaklatást tiltó végzés ellenére előbb az exét bombázta üzenetekkel, három nappal később pedig a férfi kutyájának létrehozott Facebook-profilnak is elkezdett fenyegető hangvételű üzeneteket küldeni.

Mi történt az anyukáddal? Nagyon durván néz ki. Hamarosan rosszabbul fog kinézni

– írta egy kommentben egykori közös kutyájuk Facebook-oldalán az anyuka kifejezéssel vélhetően a férfira utalva, egy másik üzenetben pedig azzal kívánt kellemes hétvégét az üzenetekben nemi erőszakkal megvádolt exének, hogy „a nevedet és a címedet feltettem az internetre, erőszaktevő”. De a zaklatás emellett telefonhívásokban is megnyilvánult.

Azonban Higham nemcsak ezzel szegte meg a próbára bocsátása feltételeit, hanem azzal is, hogy 2022 novemberében két alkalommal is elmulasztotta a közmunkán való részvételt.

Zara Baqri ügyész a bíróságon azt mondta, hogy szerinte Higham a folyamatos alkoholfogyasztása miatt mulasztotta a találkozókat, és néha akkor is agresszívan részeg volt, amikor részt vett a közmunkán. De az ügyész szerint a szenvedélybetegséggel küzdő nő jelenleg is „fokozott kockázatot” jelentene a közösségi munkát vezető szociális munkások számára, ha netalántán megjelenne egy alkalmon.

A vádhatóság kifejtette: bár a vádlott valamelyest eleget tett a vele szemben felállított hivatalos elvárásoknak, a próbaidős szolgálat úgy véli, hogy Higham nem tud megfelelni a végzésnek, mivel nem áll rendelkezésére a megfelelő támogató környezet. Így az elmúlt másfél évben a 100 órányi közösségi munkából is csak 37 órányit teljesített.

Paula Higham védője, Oliver Saddington azt mondta: ügyfele rajta keresztül kér bocsánatot  ezekért a jogsértésekért – majd azzal folytatta, hogy Higham az ügy hatalmas sajtóvisszhangja, és az őt ért online bírálatok miatt omlott össze ennyire. És volt olyan is, hogy halálos fenyegetéseket küldtek neki – ezért elkeseredésében végül ismét a pohár után nyúlt.

A tárgyalást levezető bírót azonban nem hatotta meg ez a védekezés, és úgy döntött, hogy Paula Higham büntetését szabadságvesztésre módosítja, azonban az erőfeszítéseit értékelendő egy év helyett csak nyolc hónapra kell börtönbe vonulnia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik