Élet-Stílus

Hónapokig élőnek hitte a családja, és már részben mumifikálódott a teste, mire felfedezték, hogy halott

TraceyAPhotos / Getty Images (illusztráció)
TraceyAPhotos / Getty Images (illusztráció)
A Japánból származó nő a társadalomtól elzárva élt az édesanyjával és a testvéreivel egy angol faluban. A brit hatóságok azonban nem tudtak rájönni, pontosan mikor halhatott meg, ahogy arra sem, hogy mi okozhatta a halálát.

Hónapokig lakott egy fedél alatt az egyik halott, részben már mumifikálódott közeli hozzátartozójával egy Észak-Angliában élő család úgy, hogy azt hitték, a rokonuk még életben van.

A 49 éves Rina Yasutake édesanyjával és két testvérével osztozott egy házon egy Észak-Yorkshire megyében található – fenti képen is látható – Helmsley nevű településen, azonban a Japánból származó nő már hetek óta halott volt, amikor a mentősök 2018. szeptember 25-én rátaláltak az ágyában – számolt be a BBC az azóta is húzódó ügyről. A holttest felfedezése után a rendőrség és a halottkém sem tudta megállapítani, pontosan miért is halt meg Yasutake.

A nyomozást még azután indították, hogy a helyi gyógyszertárban gyanússá vált a nő 51 éves bátyja, Takahiro és 56 éves nővére, az 56 éves Yoshika, akik pár nap alatt többször is sósborszeszt vásároltak. A testvéreket és édesanyjukat, a 80 éves Michiko Yasutakét eredetileg a törvényes és tisztességes temetés megakadályozásával vádolták, de a vádemelést leállították, amikor kiderült, hogy a családtagok egy ritka mentális zavarban szenvednek.

A napokban tartott meghallgatáson a nyomozást vezető Nichola Holden felügyelő a család védőjének kérdésre azt mondta, Yasutakéék biztosak voltak benne, hogy Rina még él, amikor a mentők kiérkeztek a házukba. Craig Hassall védőügyvéd pedig úgy festette le a családot, mint akik nagyon elszigetelt életet éltek. Ezzel a jellemzéssel a felügyelő is egyetértett, hiszen a nyomozás során még tolmácsra is szükségük volt, annyira érthetetlen dialektussal beszéltek.

A nyomozó azt is hozzátette, hogy a vizsgálatok során kiderült, a Yasutake-család semmilyen formában nem kommunikált a külvilággal, sőt még tévéjük és rádiójuk sem volt otthon.

Rina Yasutake teste ráadásul annyira mumifikálódott állapotban volt, amikor megtalálták, hogy azt sem tudták megállapítani, mikor halt meg pontosan.

Ugyanakkor a boncolást elvégző patológus, Jon Heath azt is hozzátette, hogy nem találtak semmilyen arra utaló jelet, hogy a nő halálát külső beavatkozás okozta volna.

Rina Yasutake egyébként tehetséges diákként ösztöndíjjal tanulhatott az Egyesült Királyság és a világ egyik legrangosabb felsőoktatási intézményében, a Cambridge-i Egyetemen, ahol nyelvészetre specializálódott. Azonban a tanulmányai befejezése után nem helyezkedett el a munkaerőpiacon, és a családi fészket sem hagyta el.

Testvérei azt mondták róla az őket kihallgató pszichiáternek, hogy 2018-ban leszokott az evésről, amitől egyre gyengébb lett, és egyre kevesebbet mozgott. Valamint azt is elárulták, hogy az év elején megmérték Rinát, aki ekkor 41 kilogrammot nyomott, ami még a 150 centiméteres magasságához viszonyítva is kevésnek számított.

A boncolást végző patológus a meghallgatáson azt mondta, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján most sem tudja megmondani, mi okozta Rina Yasutake halálát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik