Élet-Stílus

Van, amit nincs értelme elbagatellizálni

Getty Images
Getty Images
Az akut prosztatagyulladás tünetei elég markánsak, így nem nehéz őket felismerni: nagyfokú elesettség, láz, fájdalmas vizeletürítés, gyenge vizeletsugár, csípő, maró érzés vizelés közben vagy után, esetleg merevedési zavar és fájdalmas magömlés. Ezzel szemben krónikus prosztatitisz esetén a panaszok kevésbé súlyosak és eltérő intenzitással jelentkeznek. Láz, elesettség nincs, a fájdalom csak tompa, a vizelési zavarok is átmenetiek, de minden esetben problémát jeleznek. A krónikus prosztatagyulladás alattomos tüneteit könnyedén el lehet bagatellizálni, éppen ezért olyan gyakori ez a kórkép.

Az akut prosztatagyulladás okát sokszor nehéz megállapítani, előfordulhat stressz vagy valamilyen fizikai behatás következtében, de a betegséget minden esetben baktériumok okozzák. Félvállról véve könnyen vezethet krónikus gyulladáshoz, merevedési zavarokhoz és lelki problémákhoz. A gyulladt prosztata okozta gondok az ötven év alatti férfiak 10 százalékát érintik, tehát meglehetősen gyakori problémáról van szó. A prosztatagyulladás gyógyítható betegség.

Tapasztalatok szerint sok férfi nem akar foglalkozni a tünetekkel. Remélik, hogy magától elmúlik a probléma. Alábecsülik a panaszok jelentőségét, pedig nem érdemes semmibe venni az intő jeleket. Mutatjuk azt is, miket okozhat a betegség.

Lehet prosztata nélkül élni, de a férfi meddő

Nem is gondolnánk, hogy a prosztatának a szexuális aktusokban, pontosabban a szaporodásban mekkora szerepe van! A prosztata váladéka ugyanis az ondó részét képezi, felhígítja azt. Elsődleges feladata, hogy elősegítse és serkentse a spermiumok mozgását, ennek köszönhetően pedig megkönnyítse a petesejtek sikeres megtermékenyítését. A hüvelybe jutott sperma az ondóhólyag váladékában lévő fibrinogén hatására megalvad, ami megakadályozza, hogy idő előtt kicsorogjon a női nemi szervekből. Az alvadékot ezután a prosztataváladék enzimjei fokozatosan feloldják, közben pedig a hímivarsejtek már megkezdik önálló útjukat a petevezetékben várakozó petesejt felé. Ha a sperma bármely összetevője hiányzik, a megtermékenyítés nem megy végbe.

Visszatérő vizelési panaszok

A bakteriális fertőzés által előidézett prosztatagyulladás, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása és a prosztata rosszindulatú daganata egyaránt okozhat vizeletürítési nehézségeket. A dülmirigy a húgycsövet veszi körül, ezért a megbetegedései fizikai akadályt jelentenek a vizelet távozásának. Az azonos tünetek ellenére a fent említett három betegség elkülönítése egymástól szakember feladata. Amennyiben vizelési problémákat tapasztal, javasolt mielőbb urológushoz fordulnia.

Prosztatarák megelőzése

A prosztata (dülmirigy) karcinómája a férfiak leggyakoribb rosszindulatú tumoros betegsége. A korai fázisban felismerve jól gyógyítható. Az Országos Onkológiai Intézet rákregisztere alapján évente több mint négyezer prosztatarákos megbetegedést diagnosztizálnak Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a felnőttkorú férfiak körében ez a második leggyakoribb rákos megbetegedés a hörgő és a tüdő rosszindulatú daganata után. Főként az ötven év feletti korosztályban magas a betegség előfordulásának kockázata, így tehát az ötödik iksz betöltése után érdemes évente prosztatavizsgálatot végeztetni.

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik