Élet-Stílus

Férfiak ezreinek életét keseríti meg ez a betegség

Getty Images
Getty Images
A leggyakoribb urológiai megbetegedésként tartják számon a jóindulatú prosztatamegnagyobbodást a férfiak körében. A megnagyobbodás lassíthatja vagy akár teljesen meg is gátolhatja a húgyhólyag ürülését, és 50 éves kor felett minden második férfit érint. De milyen tünetekről van itt szó pontosan?

A prosztata megnagyobbodása lassú folyamat. A kezdetben borsószem méretű mirigy a gyermekkorban alig változik, majd a pubertás idején indul igazán növekedésnek. A kóros folyamat kezdetét nagyjából 30 éves korra teszik. A prosztata sejtjei szaporodni kezdenek, ez vezet a térfogatának növekedéséhez, kellemetlen tünetek persze nem jelentkeznek mindenkinél. Azért nevezi a szaknyelv jóindulatú nagyobbodásnak, mert ez nem rák vagy fertőzés következményeként jön létre.

Kiváltó okai közül az életkor bizonyosan befolyásoló tényező csakúgy, mint a herék által termelt androgén hormon. Genetikai hajlam is közrejátszik, bizonyos kutatások pedig arra mutatnak rá, hogy a dülmirigy tesztoszteronra való érzékenysége változik. Furcsa módon az amerikai és európai populációban gyakoribb, illetve a nős férfiaknál ugyancsak valószínűbb a prosztatamegnagyobbodás.

A prosztatamegnagyobbodásnak több fázisát különíthetjük el. Ahogy a prosztata növekszik, úgy egyre jobban összenyomja a húgycsövet, ettől alakulnak ki a vizelési zavarok:

  1. a vizelés nehezítetté válik, a vizelet gyenge sugárban távozik, ami olyan érzéssel jár, mintha nem tudna kiürülni megfelelően a hólyag,
  2. gyakran lép fel sürgető vizelési inger, akár nappal is,
  3. a páciens képtelenné válik a vizelésre, a felső húgyutak kitágulnak a feszítő vizelettől, és vesekárosodás alakul ki.

Összefoglaló néven ezt alsó húgyúti tüneteknek nevezik. 40 éves kor alatt ritkán jelennek meg, de 60 év felett már a férfiak több mint fele tapasztal problémákat e téren.

A diagnózis

Noha alapvetően a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelhető, fontos tudni, hogy más betegségek is okozhatnak hasonló panaszokat, például a hólyaghurut vagy a prosztatarák. A kellemetlen tünetek észlelésekor javasolt azonnal orvoshoz fordulni.

Az orvosi vizsgálat első lépése, hogy az orvos a végbél felől, ujjal kitapintja a prosztatát. Megvizsgálja a prosztata méretét és ellenőrzi, hogy nyomásra érzékeny-e a szerv. Ezt követően vizeletmintát kérnek és vért is vesznek. A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás nem halálos betegség, de ha elhanyagoljuk, megkeserítheti a mindennapjainkat, és komoly szövődményei lehetnek.

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik