Élet-Stílus

Két különböző férfi probléma, amelynek hasonlóak a tünetei

Getty Images
Getty Images
A prosztata olyan szerv, amely nélkül lehet ugyan élni, de a férfi meddővé válik.

Kicsike, már-már észrevétlen szerve a férfiaknak a prosztata, amelyről békeidőben gyakorlatilag tudomást sem veszünk. De ha jön a baj, akkor nagyon jön, a világ a feje tetejére áll, és az apró, jelentéktelen szerv olyan kínokat és fájdalmakat generál, ami mindenen túltesz.

Érdemes ezt megelőzni, ha mód van rá, és szerencsére megfelelő tudatossággal és odafigyeléssel minimalizálni is lehet az esélyét annak, hogy bármilyen komoly gond legyen a prosztatánkkal. Ezen a ponton azt is érdemes az agyunkba vésni, melyek lehetnek a jellemző tünetek, melyik mire utalhat, mikor kell az óvatosság és mikor szükséges megijedni.

Könnyű például összekeverni a jóindulatú prosztatamegnagyobbodást a krónikus prosztatagyulladással. Nem is csoda, hiszen hasonló tünetekkel jár mindkettő.

Mikor beszélünk jóindulatú prosztatamegnagyobbodásról?

Ez tulajdonképpen nem más, mint a prosztatában található szövetek jóindulatú szaporulata. Nagyon fontos tehát, hogy szó sincs itt semmiféle daganatos elváltozásról. Ettől azonban még tény, hogy ez a fajta szövetszaporulat is megkeserítheti a férfiak életét. A prosztata a húgyhólyag alapján helyezkedik el, maga a húgycső pedig a prosztatán keresztül halad a testből kifelé. Ha a prosztata megnagyobbodik, összeszorítja a húgycsövet. Prosztatamegnagyobbodás esetén a legjellemzőbb tünet, hogy a vizelet nem tud maradéktalanul távozni a hólyagból, ebből keletkeznek aztán a vizelési zavarok, amelyek kezdetben csak kisebb kellemetlenségeket okoznak, hosszú távon azonban tönkretehetik a húgyhólyagot és károsíthatják a veséket.

Mi a helyzet a gyulladással?

A prosztatagyulladás a legtöbb megbetegedéshez hasonlóan lehet akut és krónikus. Előbbi szinte mindig komoly fájdalommal jár együtt. A súlyos elesettség, láz, rossz közérzet, erős alhasi fájdalom mellett megjelenik a nehézkes vizeletürítés, a vékony, gyenge sugár, az állandó vizelési inger. A gyakori éjszakai vizelés, a véres vizelet vagy sperma, a merevedési zavarok, a fájdalmas ejakuláció mind-mind eredhet a gyulladt prosztatából. Az utóbbi – tehát a krónikus prosztatagyulladás – esetén sokszor nem vesszük komolyan a tüneteket. Az alhasi fájdalom csak tompa, és a helye sem állandó, intenzitása is folyton változik, néha kisugározhat a herékbe vagy a péniszbe. A krónikus prosztatitisz mellett jelentkező vizelési zavarok nagyon hasonlítanak a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás esetén tapasztalható tünetekre. A gyulladás legtöbb esetben valamilyen bakteriális fertőzés miatt alakul ki.

A vizelési zavarok hátterében a prosztata jóindulatú megnagyobbodása és krónikus prosztatagyulladás egyaránt állhat, hiszen mindkét esetben a prosztata mérete nő meg. Saját egészségünk érdekében a legjobb, amit tehetünk, hogy nem kezdjük el magunkat diagnosztizálni, esetleg várni, hogy a probléma magától megoldódjon. Sajnos a prosztataproblémák egyike sem múlik el magától.

Az időben megkezdett gyógyszeres kezeléssel gyorsan és hatékonyan csökkenthetők a kellemetlen tünetek. A gyógyszeres terápia a prosztata méretének csökkentésére és a vizeletürítési gondok megszüntetésére irányul. Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás esetén az időben elkezdett kezeléssel a műtét általában elkerülhető. Elhanyagolt, kezeletlen esetben viszont akár a veseműködés is károsodik, ami veseelégtelenséghez vezethet, ezért óvva intünk attól mindenkit, hogy félvállról vegye a problémát.

A fent említett vizelési panaszok esetén tehát nem érdemes a csodára várni, jobb mielőbb orvoshoz fordulni, hiszen amilyen apró szerv a prosztata, olyan pokoli kínokat tud okozni, ha elhanyagolják.

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik