Élet-Stílus

A börtönviselt exbetörő elmondta, hogyan kerüljük el lakásunk kifosztását

Top tippek egy jó útra tért korábbi bűnözőtől.

Lennox Rodgers korábban betörő volt. Nem is kispályás: elítélték fegyveres rablás elkövetése miatt, 21 évet töltött rács mögött.

Aztán a brit férfi jó útra tért, és most korábbi – másik oldalról szerzett – tapasztalatait felhasználva biztonsági szakértőként dolgozik.

A Sun kérésére elmesélte, hogy lakástulajdonosként mire érdemes leginkább odafigyelni, hogy ne váljunk könnyedén betörések áldozatává. Íme az exbetörő – evidensnek hangzó, mégis – rendkívül fontos tanácsai:

Legyünk óvatosak, amikor posztolunk a közösségi oldalakra: ha rossz szándékú illetéktelenekhez is eljut a híre, hogy milyen szép, értékes tárgyakat kaptunk karácsonyra, esetleg majd ők is szeretnék magukénak tudni értéktárgyainkat. Lennox azt mondja, betörői karrierje során mindössze két házat pakolt ki, de akkor egészen pontos információkhoz jutott az ingatlanokban található pénzről és értékekről.

Szereljünk fel okoscsengőt, amelynek kamerájával távolról is tudjuk észlelni, ha baj történik, és tudjuk értesíteni a rendőröket, szomszédokat.

Egyébként szerinte épp ez az egyik legjobb, amit tehetünk: hogy megkérjük a szomszédainkat, jelezzék, ha furcsa tevékenységet észlelnek a lakásunk környékén.

Legyen zajos a kerítésünk, ajtónk: egy sípoló, zajt keltő hang még a betörőket is meglepheti.

Tartsunk kutyát, vagy ha erre nincs lehetőségünk, tegyünk úgy, mintha lenne otthon házörzőnk: rakjunk ki harapós ebre figyelmeztető feliratot a kerítésre, helyezzünk kutyatálat kintről is jól látható helyre.

Ne csak a kutya jelenlétével verjük át a betörni vágyókat, hanem a sajátunkéval is: Lennox azt tanácsolja, hogy ha épp nem vagyunk otthon, hagyjunk égve – kintről is látható – lámpát, vagy hagyjuk bekapcsolva a tévékészüléket, hogy úgy tűnjék, otthon tartózkodunk.

Legyünk körültekintőbbek rossz idő esetén: a betörők kedvenc időjárási körülményei az eső és a szél, amikor a lakók azt hihetik a zajokra, hogy azok csak a vihar hangjai.

Lehetőleg ne tartsunk otthon sok készpénzt és értéktárgyat, de ha mégis, akkor ne a matrac alatt, hanem próbáljunk ennél azért kissé kreatívabbak lenni: tároljuk régi befőttesüvegekben, konzervesdobozokban, vagy hasonlóan meglepő helyeken. Jobb hely a nagyobb összegek rejtegetésére a padlás is: a betörők nem szeretik az emeleti helyiségeket, ahol esetleg „fogságba eshetnek”, ha munkájuk közben hazaérkeznek a lakók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik