Élet-Stílus

Reagált a New York Times a hanuka első napján megjelent, horogkereszt alakú keresztrejtvény kritikáira

Bár rengeteg kritika érte a vasárnapi számban közölt rejtvénymelléklet miatt őket, a neves amerikai lap azzal védekezik, hogy csak egy „elterjedt dizájnt” használtak.

Rengeteg amerikai újságolvasó háborodott fel, miután kezükbe vették a New York Times vasárnapi számát. A hanuka első napján megjelenő újságban ugyanis olyan keresztrejtvény volt, aminek az alakja a nácik szimbólumának számító horogkeresztre emlékeztette őket.

A hanuka első éjszakáján megjelenő rejtvényt sokan – köztük zsidó vezetők is – annyira ízléstelennek tartották, hogy szót is emeltek ellene.

Szándékos horogkereszt vagy sem, a tény, hogy a New York Times munkatársai annyira érzéketlenek, hogy nem veszik észre, megérdemli a vitát és a cselekvést. Ez az ügy nem kapja meg a megérdemelt figyelmet

írta például Twitteren a korábban Barack Obama és Joe Biden elnöknek is dolgozó tévéproducer, Eric Ortner.

Voltak olyanok is, akik próbálták összekötni a vitatott rejtvénydizájnt a lapban előző nap, szombaton megjelent, Benjámín Netanjáhú miniszterelnök új kormányát – Izrael történetének eddigi legjobboldalibb koalíciójat – kritizáló szerkesztőségi véleménycikkével.

A rövid idő után hatalomba visszatérő izraeli államfő sem állta meg szó nélkül az ügyet. Mondjuk, a szvasztikabotrányra nem reflektált a bejegyzésében, csak az amerikai lap szerkesztőségének működésére:

Miután a New York Times évekig a hátsó oldalaira száműzte a holokausztot, és évtizedekig a címlapján démonizálta Izraelt, most szégyenletes módon Izrael megválasztott új kormányának aláásására szólít fel

idézi a Daily Mail az izraeli politikust Twitter-bejegyzését.

A New York Times közben a brit bulvárlapnak adott nyilatkozatában megvédte a kritizált keresztrejtvényt.

„Ez egy elterjedt keresztrejtvénydizájn: a keresztrejtvényekben sokszor vannak olyan rácsok, melyek a forgási szimmetria szabályai, és a fekete négyzetek elhelyezkedése miatt hasonló spirális mintázattal rendelkeznek” – írták.

Izrael történetének legjobboldalibb kormánya alakulhat
Vége van a négy éve tartó politikai válságnak? Mit jelent a palesztin ügy és az izraeli-arab kapcsolatok szempontjából Netanjahu visszatérése? Megpróbálja-e a kormányfő megakadályozni az ellene indított peres eljárást?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik