Élet-Stílus

Betört a rendőrség egy londoni galériába, mert holttestnek néztek egy szobrot

Laz Emporium / Facebook
Laz Emporium / Facebook
Feltörte a londoni rendőrség a Sohoban működő Laz Emporium galériát november végén, miután bejelentés érkezett, hogy egy eszméletlen ember van a bezárt helyiségben. Hamar kiderült, hogy hipperrealista szobor keltett riadalmat.

A londoni Metropolitan Police központjába november 25-én, nem sokkal délután fél hat után érkezett bejelentés, hogy ember fekszik egy asztalra borulva egy bezárt Lexington utcai galériában – írja az Artnet című művészeti portál.

A rendőrök húsz perccel később a helyszínre érkeztek, majd nem sokkal később feltörték a galériát és behatoltak. Néhány másodperc múlva rájöttek, hogy asztalra borult alak csak egy bábu. Pontosabban Mark Jenkins amerikai művész Kristina című hiperrealista alkotása.

A Laz Emporiumot, Steve Lazarides, Banksy volt ügynöke nyitotta 2021 októberében. A Kristina című szobrot ő maga rendelte meg Jenkinstől, hogy megörökíttesse a pillanatot, amikor Kristina nevű húga egy alkalommal elveszítette az eszméletét az ebédlőasztalnál és arccal egy tányér levesbe dőlt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Laz Emporium (@lazemporium) által megosztott bejegyzés

Az életnagyságú alkotás ragasztószagból, és töltőhabból készült vázán hátköznapi ruhák vannak, a fejét pedig egy kócos paróka fedi, épp azért, hogy egy valódi ember benyomását keltse. A szobor jelenleg nem eladó, de ha valaki meg akarná venni, nagyjából 18 ezer fontot (kb. 8,7 millió forintot) kellene fizetnie érte.

A rendőrök nem sokkal az után törtek be a Laz Emporiumba, hogy az aznap ott dolgozó Hannah Blakemore bezárt és felment az emeleti konyhába, hogy egy csésze teát készítsen magának. Amikor a zajra visszament a kiállítótérbe, azt látta, hogy az ajtó romokban van és két tanácstalan rendőr álldogál Jenkins szobra mellett.

Azt mondja, az első pillanatban nagyon megijedt, de a rendőrök gyorsan megnyugtatták. Elmagyarázták neki, hogy valaki azzal hívta fel a rendőrséget, hogy egy nő már két órája mozdulatlanul fekszik egy asztalon. Amikor meglátták az alakot, azt gondolták, valaki túladagolta magát kábítószerrel, vagy szívrohamot kapott. Miután hiába próbáltak bejutni a galériába, nem volt más választásuk, mint betörni.

A Metropolitan Police az üggyel kapcsolatban közölte, hogy a kollágik megfelelően jártak el, ilyen esetekben ugyanis nincs idejük mérlegelni, a potenciálisan bajban lévő ember érdekeit kell minden más elé helyezniük.

Nem ez az első eset, hogy a Kristina hasonló eseményeket idézett elő. Egy októberi művészeti vásáron valaki mentőt hívott a szoborhoz, ám akkor szerencsére semmit sem kellett feltörni ahhoz, hogy kiderüljön a tévedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik