Élet-Stílus

Bűncselekménnyé nyilvánítanák a catcallingot Nagy-Britanniában

Kétéves börtönbüntetés járhat Nagy-Britanniában a nyilvános szexuális zaklatásért, ha elfogadják a belügyminisztérium által támogatott törvénytervezetet.

A BBC azt írja, a beadvány kitér a konkrét esetekre is, így bűncselekmény lehet a jövőben az, ha valaki követ valaki mást az utcán, elállja az útját, autóval lelassít mellette, illetve ebbe a kategóriába kerülhet a catcalling is. Ez utóbbira még nem született jó magyar kifejezés, de a jelenség nagyjából azt takarja, amikor az utcán sétáló nőket obszcén, szexuális tartalmú megjegyzésekkel bombáznak épp arra járó férfiak.

A szexuális zaklatás jelenleg is büntetendő Nagy-Britanniában. Azzal, hogy a meglévő jogszabályt kiegészítenék az utcai zaklatás fajtáival, a kormány azt akarja elérni, hogy az emberek konkrétabb képet kapjanak, illetve arra számítanak, hogy a változtatás elősegíti majd azt is, hogy minél többen tegyenek bejelentést, ha ilyet tapasztalnak.

A téma kapcsán a BBC egy kutatást is megrendelt, amiből az derült ki, hogy a válaszadó nők kétharmada nem érzi magát biztonságban, amikor egyedül sétál haza éjszaka, ez alapján tehát érthető, hogy a kormány lépni akar az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik