Élet-Stílus

A koreaiak jövő nyáron szó szerint megfiatalodnak

Insung Jeon / Getty Images (illusztráció)
Insung Jeon / Getty Images (illusztráció)
Egy, de akár két évvel is csökkenhet Dél-Korea polgárainak az életkora, amikor 2023 nyarán kivezetik az országban hagyományosan használt életkorszámítási rendszereket.

A dél-koreai parlament csütörtökön törvényt fogadott el arról, hogy a félsziget déli felén eltörlik az életkor számításának két hagyományos módszerét – írja a BBC.

Dél-Koreában eddig ugyanis két életkorszámítási rendszert használtak. Egyrészt a hagyományos kelet-ázsiait, melynek értelmében az újszülöttek rögtön egyévesnek számítanak, és a januári holdújév alkalmával töltik be a következő életévüket.

A módszer alapján, aki a holdújév előtti napokban születik, az egyhónaposan már kétévesnek számít.

Másrészt egy olyan nulláról indulót, amely szerint minden év január elsején adnak hozzá egy évet az emberek életkorához attól függetlenül, hogy pontosan melyik napon szültettek. Például így számították ki azt is, hogy egy fiatal legálisan fogyaszthat-e alkoholt.

Bár mostanra leginkább csak hivatalos dokumentumokban használták ezeket a számítási rendszereket, 2023 júniusától teljesen áttérnek a világ többi részén használt, számunkra is megszokott életkorszámításhoz, a másik két számítási módszert pedig nem fogják többé használni.

Így csak a szabványosított, nemzetközileg elismert módszer marad meg Dél-Koreában is. A kormány a reformmal egy kampányígéretét teljesíti, miszerint a világ többi részén használt rendszer átvételével csökkenti a zűrzavart.

A három különböző számítási rendszert talán egy konkrét példával lehet a legjobban érzékeltetni: aki 2002. december 31-én született, az a mai napon a nemzetközi rendszer szerint 19, a másodjára felvázolt rendszer szerint 20, a Dél-Koreában hagyományosan használt kelet-ázsiai számítási rendszer szerint pedig 21 éves.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik