Élet-Stílus

1938 óta ír egymásnak leveleket egy brit férfi és egy amerikai nő – bár így 100 fölött már inkább emaileznek 

Egy iskolai program keretében indult a több mint nyolcvan éve ápolt baráti kapcsolat.

Egy meghatóan kedves történetet mutatott be nemrég a BBC egy matuzsálemi korú brit férfiről – a délnyugat-angliai Devon megyében élő Geoff Banksről –, és egy szintén matuzsálemi korú amerikai nőről – a texasi Celesta Byrne-ról – , akik egy iskolai program keretében váltak levelezőpartnerekké még 1938-ban, és a kapcsolatot azóta is ápolják.

Levelezésük még tinédzser korukban kezdődött, egy olyan oktatási program részeként, amely brit és amerikai diákokat hozott kapcsolatba egymással, az évtizedek során pedig megszámlálhatatlanul sok levelet küldtek egymásnak az Atlanti-óceán két oldaláról.

Egy évvel azután, hogy levelezni kezdtek, Németország megszállta Lengyelországot, és kitört a második világháború. Banks és Byrne azonban továbbra is kapcsolatban maradtak – még akkor is, amikor Banks szerelőként szolgált a brit HMS Illustrious repülőgép-hordozón a Csendes-óceánon.

Volt néhány év, amikor a háború miatt nehezen tartottuk a kapcsolatot, de néhány levelemet, amelyet a háború alatt küldtem neki, csak a háború vége után kapta meg. Viszont akkor válaszolt rájuk

idézi Banks visszaemlékezését a New York Post, aki azt is hozzátette, hogy általában csak hétköznapi dolgokról szoktak kommunikálni.

Azóta a toll és a papír – a gyerekeik segítségével – átadta helyét az emaileknek, és a videohívásoknak. De személyesen is találkoztak, amikor Banks 2002-ben New Yorkba, illetve amikor 2004-ben New Jerseybe látogatott, ahol Byrne akkoriban élt.

A szépkorú levelezőpartnerek azt is elárulták, hogy szeretnék a hosszú ideje tartó barátságukat a lehető legtovább fenntartani.

Nagy elégedettséget jelent, hogy ennyi éve írhatok neki. (…) Nagyon érdekes személyiség. Történeteket cserélünk, és nagyon jó vele beszélgetni

– mondta Banks a BBC-nek.

Mivel az angol úr és az amerikai asszony között ilyen régóta tart a barátság, felmerül a kérdés, hogy volt-e valaha ennél több is köztük, de Celeste Byrne gyorsan eloszlatta a kételyeket:

Nem, mi csak barátok vagyunk, mint akik a szomszédban laknak. (…) Megkérdezed, hogy vannak, váltotok pár szót, aztán mindketten megyünk dolgozni.

Egyébként mindkettejüknek van családja: Banks ugyan több mint hatvan év házasság után veszítette el a feleségét 2011-ben, de több gyereke, unokája és dédunokája is van, míg Byrne is több felnőtt gyerek és unoka büszke édes- és nagyanyja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik